"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Септември, 2016
Септември, 2012

 Археолози откриха в Созопол миро от Свети Николай

До олтарната част на древен храм те попаднали на гърне, съдържащо течност и костици

 

Нова сензация в Созопол след мощите на Йоан Кръстител и вампирското погребение. Археолозите предполагат, че са открили миро от Свети Николай Чудотворец. Те попаднали на находката в късния следобед.

Точно до олтарната част на древния храм „Свети Николай Чудотворец” екипът на археолога Димитър Недев е попаднал на малко гърне с капак, съдържащо течност и костици. Според учените мястото на находката - специална ниша в централната част на църквата, показва нейната значимост.

„Става въпрос за някакво свещенодействие, става въпрос за мощи или свето миро, което е положено при изграждането и освещаването на храма. Най-вероятно през този период 5 или 6 век в Созопол започват да пристигат мощи и това отговаря на историята в хилядолетния град в неговата по-късна част”, обяснява доц. Димитър Недев - директор на историческия музей в морския град.

Находката ще бъде предадена на Националния исторически музей, след което ще бъде направено химическо изследване. Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола е източноримски духовник, противник на езичеството. Почитан е у нас като покровител на моряците.
·