"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Септември, 2016
Октомври, 2011

Балът на толерантността

Тези дни беше балът на традиционната българска толерантност

 

 Яна Бюрер ТАВАНИЕ

Традиционната българска толерантност беше чакала този момент толкова време. Беше си купила кървавочервената рокля с пайети още преди години и всеки ден се гледаше в огледалото вкъщи. Седеше си с роклята на вечерите в малката мърлява кухня. Въргаляше се в нея на дивана пред телевизора в хола. Имаше чувството, че ще се пръсне. Толкова искаше да се покаже. Но чакаше. Псуваше в роклята. Плюеше семки върху роклята. Беше кралицата на малкия си лекьосан апартамент.

Но тези дни беше балът на традиционната българска толерантност. Беше голям ден. Още от предходната вечер толерантността нахлузи роклята върху едрото си тяло, сложи островърхи обувки, легна в леглото и зачака. Сълза от вълнение се плъзна по тежко гримираното й лице.

Тази трогателна наша малка чалга толерантност.

В нощта на бала традиционната българска толерантност излезе по улиците с кървавата си рокля и изригна: "Бъл-га-ри, ю-на-ци!", "Циганите на сапун, турците под ноooжа" и "Смъъъъррт. Смъъъъърт". Един вид "Дванайсеееее", но много по-класно. Такава е тя, българската толерантност. С вкус. Изтънчено-селективна. С граници. Не харесва и "Гучи", и "Мучи".

Докато традиционната българска толерантност спи след поредната тежка нощ и сънува как пали ромски гета, искам да ви прошепна нещо:

Да, в България има тежък проблем с покровителстването на мутри, без значение от етническия им произход. И да, има още много път до истинската ромска интеграция. Крайно време е първото да спре, а второто да се случи.

Но не, няма как да позволим невинни хора да стават жертви на расисти с кървясали погледи. Не, няма как да съобразяваме дните и маршрутите си с лумпени. Не, няма как да сме о кей с провеждането на незаконни протести. Не, ако крещиш за смърт на един етнос, не упражняваш правото си на свобода на словото. Защото няма свобода на враждебната реч. За нея има Наказателен кодекс.

Трябва да направим нещо. Да прочетем това. Да се включим в това. Да подкрепим това. Нещо в този дух. Без да се правим на парализирани от изненада.

Всичко останало би сбъднало сънищата на нашата малка чалга толерантност.