"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Февруари, 2016
Юни, 2015

Ватикана подписа историческо споразумение с Палестина

 

 

 

Ватикана подписа историческо първо споразумение с Палестинската автономия, 2 години след като официално я призна за държава.

 

Споразумението урежда дейностите на църквата в Светите земи под палестински контрол, предаде БГНЕС.

 

След 15 години на обсъждания на подробностите около договора, той беше окончателно финализиран миналия месец. По време на подписването на споразумението външният министър на Палестинската автономия заяви, че то е нямало да бъде възможно, ако не е била благословията на папа Франциск.

 

Архиепископ Пол Галахар, който де факто изпълнява длъжността външен министър на Ватикана, заяви, че това споразумение трябва да служи като пример за други арабски и мюсюлмански държави по отношение на връзките им с християнските малцинства, изправени пред все по-засилени гонения в Близкия изток.

 

"... Надявам се, че настоящото споразумение може по някакъв начин да е стимул за постигането на окончателен край на дългия израело-палестински конфликт, който продължава да причинява страдания и за двете страни в него. Аз също така вярвам, че желаното решение за две държави може да се превърне в реалност възможно най-скоро", допълни Галахар.

По-рано израелското министерство на външните работи заяви, че споразумението ще окаже негативно влияние върху възможността за постигане на мирно споразумение.

Източник: aktualno.com