"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2018
Май, 2011

 В Израел живеят около 280 000 оцелели от Холокоста

 

02.05.2011

Вой на сирени отекна тази сутрин из цял Израел, а израелците запазиха двуминутно тържествено мълчание в памет на жертвите на нацисткия геноцид от Втората световна война, предаде ДПА.

Отбелязването на Деня в памет на жертвите на Холокоста започна в полунощ в мемориала на Холокоста "Яд Вашем" в Йерусалим, в присъствието на държавни ръководители, чуждестранни дипломати, оцелели от Холокоста и техни роднини.

В обръщенията си на церемонията израелският президент Шимон Перес и премиерът Бенямин Нетаняху призоваха светът да осъди иранската ядрена програма и да не допуска повторение на равнодушието, коствало живота на милиони хора по време на Холокоста.

В Израел все още има около 280 000 оцелели от Холокоста - 66 години след края на Втората световна война, съобщи също израелска фондация, цитирана от ДПА

Половината от оцелелите са над 80-годишни и всеки ден 35 от тях си отиват от този свят, посочи Фондацията в полза на жертвите на Холокоста в Израел в навечерието на отбелязвания в Израел Ден на Холокоста (Йом Ашоа), който започна вчера при залез слънце и ще приключи днес по същото време. Честването започна с държавна церемония в мемориалния център на жертвите на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим. На нея израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди за опасността, която представлява Иран и неговите сателити Хизбула и Хамас, предаде ДПА.

"Днес изникват нови врагове, които отричат Холокоста и призовават за унищожението на нашия народ", заяви Нетаняху. "Иран и неговите сателити Хизбула и Хамас открито работят за разрушаването на еврейската държава", предупреди премиерът.

Подобни предупреждения отправи и израелският президент Шимон Перес. Той нарече израелското ръководство "опасност за целия свят, не само за Израел". "Тези лидери са опасност за всеки, те представляват истинска опасност за съдбата на човечеството", подчерта Перес.

Израел учреди и комисия, която ще проследи съдбата на собствеността, иззета в Европа от жертвите на Холокоста, предаде Ройтерс. Комисията ще се опита да постигне изплащането на компенсации за загубите, понесени от евреите по време на войната. Новата комисия се нарича Специална комисия за реституция на собствеността от ерата на Холокоста и е първото официално усилие на Израел от десетилетия насам да си върне иззетото имущество на евреите, убити от нацистите през Втората световна война.

Германия изплати репарации на много от оцелелите от Холокоста, но Израел твърди, че не всички искания за обезщетения са били уважени. "Повечето източноевропейски страни все още трябва върнат собствеността и правата, иззети от евреите по време на Холокоста", заяви Леа Нес, заместник-министър на пенсионните въпроси, натоварена с проекта за специалната комисия.

Засега новата комисия е съставила списък от над 500 000 имота и собственост, които са били иззети от евреите. Според израелския премиер тази комисия ще се опита да изпревари времето, защото оцелелите от Холокоста са възрастни и на прага на смъртта. БТА