"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Юли, 2018
Март, 2017

В Ирак антиджихадистки сили разрушават християнски селища

 

 

Въоръжени милиции и паравоенни формации, участващи в борбата срещу джихадистите на самопровъзгласилата се Ислямска държава, са отговорни за плячкосванията, разрушенията и пожарите в цели квартали в няколко селища край Мосул, след освобождаването им от джихадистите на Халифата. Това твърди в доклад международната неправителствена организация за спазването на човешките права Human Rights Watch.

Най-голямата международна институция в тази сфера се позовава на многобройни очевидци, както и на сателитни снимки на засегнатите зони. Плячкосванията са извършени между ноември 2016 и февруари 2017. Сред посочените групи отговорни за насилията и разрушенията, фигурират и силите за народна мобилизация познати като Hashd al-Sha'abi.

Сред ограбените и опожарени селища, след изтеглянето на джихадистките милиции е Карадош, чието население е изцяло християнско. Свидетели са потвърдили, че през февруари са намерили своите жилища ограбени или разрушени. В нощта между 6 и 7 август 2014 около 60 хиляди християни от Карадош и селища от провинция Ниневия са напуснали своите домове пред джидадистката заплаха. В тези драматични часове в които кюрдските войски внезапно се отдръпват пред офанзивата на т.н. Ислямска държава.

Източник: dg.rv