"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2018
Юни, 2011

В сърцето на арабския Лондон

Докато ислямът се активизира сред декадентска “християнска” Британия, Бог върши Своето дело спрямо хората на исляма! Благата вест достига до лондонските араби

 

Уилфред УОНГ

Повече от 14.000 бели британци се обърнаха към исляма, след като са се разочаровали от стойностите на Запада, съобщава първото авторитетно изследване на този феномен. Това бе огласено наскоро в статия на вестник “Сънди Таймс”, озаглавена “Ислямска Британия съблазнява върхови хора”. В нея се казва, че някои върхови британски собственици на имоти, медийно изявени личности и наследници на видни държавници са приели исляма.

В противовес на многото такива твърдения, в Британия вярата в Бога не е мъртва, нито умираща. По-скоро, християнството е ощетявано от безпощадните атаки на светски медии, от активизирането на исляма и будизма, и от неубедителното християнско обучаване, извършвано от теолози и църковни лидери, които имат малък респект към авторитета на Библията.
Нарасналият брой бели британци, обръщащи се към исляма показва, че много хора търсят вяра, която има стриктни, неизменни догми.

Либералните християни, които се опитват да правят християнството “съответстващо” на модерните времена, само обезличават християнските принципи и без време прогонват много хора от църквите. Не случаен е фактът, че най-бързо разрастващите се църкви са онези, в които са библейските християни, а не либералните.

Множество мюсюлмани в Британия и Европа са ангажирани в проповядване на исляма. Те желаят да видят Европа ислямска и за разлика от много християни, не се притесняват да говорят за вярата си. И тъй като мюсюлманите са милиони в Европа, САЩ и по целия свят и семействата им се репродуцират далеч по-бързо от всички други групи, средно положение няма - или мюсюлманите ще превземат Запада за исляма, или Църквата ще превземе исляма за Христа.

Така или иначе, множество мюсюлмани в Европа и в ислямския свят се обръщат към християнството и това обръщение е по-активно от когато и да е било, откакто съществува исляма. След повече от 1200 години, най-после стените на исляма започват бавно да се рушат.

Защо това става в наши времена? Защото СЕГА е точното време, разпоредено от Бог и Исус лично води този процес на обръщане на мюсюлманите. Ние, като Негови ученици, също имаме да изпълним роля в това велико раздвижване на Духа.

Скъпо струваща вяра

Много мюсюлмани, след обръщането си към християнството, биват отстранявани от семействата си. Някои са изхвърляни от домовете им, други са дори убивани от членове на фамилията или от властите. Например Рахила Кханам беше само на 22 години, когато брат й я застреля в Пакистан, защото бе приела християнството.

Пастор Хосеин Судманд беше екзекутиран от иранските власти, защото е станал християнин и е евангелизирал мюсюлмани. Думите на Исус в Матея 10:37-39 ни напомнят за цената, която, като Негови ученици, доброволно трябва да заплатим: “Който люби баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който люби син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене; и който не вземе кръста си и не върви след Мене, не е достоен за Мене. Който намери живота си, ще го изгуби; и който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери.”

Объркването и смущението, които много християни чувстват, когато трябва да споделят Евангелието, ги прави бледи и незначителни на фона на високите стандарти на жертване, които Исус е казал, че очаква от учениците си. В края на краищата, ние имаме само един живот, в който трябва да покажем на Бог какво можем да направим за Него.

Арабските евангелски християни са едни от най-добре подготвените евангелизатори сред мюсюлманите. Те познават добре арабската и ислямска култура и могат да четат корана на оригиналния му език.

Един такъв човек, благовестващ сред мюсюлманите е Вагих Абделмасих, който е пастор в арабска църква. От 1994 год. той основава църкви сред арабите в Лондон и Брайтън. Вагих е открил също така и място за благовестване в търговски център, известно под името Арабски християнски център “Агапе”. Той се намира в арабски квартал на Лондон, където живеят около 200.000 арабско говорящи, които са посещавани също и от множество хора от Близкия изток.

Центърът “Агапе” раздава на мюсюлманите и новоповярвалите сред тях Библии, християнска литература, аудио и видео- записи на арабски език. Те имат кафе-бар и салон за дискутиране и молитва. От откриването му през август 2000 год., центърът е посещаван от множество мюсюлмани, които са пожелали да научат повече за християнската вяра.

Отличавайки се с арабската си християнска музика, видео- материали, списания и книги, които са излагани на тяхната витрина, центърът привлича вниманието на множество преминаващи от там араби. На посетителите се предлага книга, за да я прелистят и разгледат, докато изпият кафето си на бара. Арабско-говорящ евангелизатор винаги е на разположение, за да поговори с посетителя или да отговори на евентуалните му въпроси, по отношение на християнската литература.

Не религиозен

Много мюсюлмани са познали Исус като техен Господ и Спасител чрез Центъра “Агапе”. Първият от тях е повярвал само две седмици след откриването на Центъра. Например Ибрахим, някогашен мюсюлманин, казва: “Аз бях мюсюлманин по рождение, но тук намерих Исус. Днес мога да кажа, че вече не съм религиозен, но съм в истинско общуване с Бога”.
Ахмед, бивш мюсюлманин от Северна Африка, споделя: “Минавах от тук с автобус, на път за работа, когато изведнъж видях надпис на арабски - Арабски християнски център “Агапе”. Изскочих от рейса и влязох там, а по-късно и приех Христос в живота си. Много съм щастлив в новия си живот с Христа”.

Преди известно време иранец посетил Центъра и след известна дискусия приел Исус, а по-късно и водно кръщение. Две жени- мюсюлманки от Египет и Либия посетили Центъра и били жадни да научат нещо повече за християнството. Разговаряли с хората от Центъра и получили християнска литература и касета с филма “Исус”. Скоро след това те приели Христос за техен Спасител.

Много мюсюлмани постоянстват в пространни разговори относно християнството с хората от Центъра и така семето е вече посято, а може би по-късно и да даде плод.

Дългосрочното видение на Център “Агапе” е да бъде модел за подобни евангелски центрове по цяла Европа, като се използват различните медии.