"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2018
Октомври, 2009

Да убиеш евреин означава да се поклониш на Бога

  

   Хамас направи първия си филм в ивицата Газа. На премиерата на филма където мъжете и жените е трябвало да седят отделно, една фраза е предизвикала бурни аплодисменти: “Да убиваш израелски войници, означава да се покланяш на Бога.”
   “Имад Акел” е създаден за няколко седмици в бившето еврейско селище Ганей Тал. В него се разказва за основаването на Хамас, за терористичните атентати на Акел срещу израелски военни в земите, западно от река Йордан и в ивицата Газа, както и за сключването на договорите в Осло между Израел и Палестинската автономия през 1993 год. Пресъздадена е и историята на млад палестински терорист, убил 13 израелски войници и заселници, който през 1993-та год., на 22- годишна възраст е бил убит.
   Разходите за филма възлизат на 85 хил. евро. Сценарист е водачът на Хамас Махмуд Ал-Захар. Четирима от актьорите загинаха в началото на годината, по време на израелската военна акция срещу Хамас в ивицата Газа. Режисьорът Маед Йендея, който е получил образованието си в Германия, се надява да успее да представи лентата си на филмовия фестивал в Кан.
   Хамас използва възможностите на филмовата индустрия за да покрие с пропагандата си гражданите в ивицата Газа и световната общественост. Групировката вече разполага с няколко собствени вестници, едно радио и сателитна тв програма.