"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Юни, 2017
Февруари, 2012

 ДУХОВНИЯТ СВЯТ 2)

Книга за напреднали - от брой в брой

За първи път - на български език 

П-р ПитърТАН

(Продължение от предния брой)  

Памет и ум

Спомените от земния живот се съхраняват във всеки дух, който напуска физическото си тяло. Паметта е складирана по-скоро в ума на душата, отколкото във физическия човешки мозък. Мозъкът е само едно от”усещанията на ума”. Всяка една клетка на физическото тяло също има своя център на “усещане на ума”. Самосъзнанието представлява “усещане на ума” от душата. Когато духът на човека управлява душата, тогава има “усещане на ума”от духовната област. Когато духът, душата и тялото на личността са в дисхармония, тогава има опониращо “усещане на ума”, предизвикващо конфликти в индивида /Римляни 7: 22-25/. Ние трябва да се стремим умът ни да бъде управляван от духа, а не от физическата област /Римляни 8:5/.

Нуждаем се да разделим “усещанията на ума, които идват от духа” от “усещанията на ума, които са от душата и тялото” /Евреи 4:12/. Паметта е по-интензивна в Духовния свят, отколкото във физическия, защото включва целият опит на всеки детайл, от която е съставена, а не само от пробягващата набързо мисъл за определено събитие. По такъв начин, ако мир, любов и радост могат да бъдат хиляди пъти по-интензивно преживени, страданието също може да бъде еднозначно по сила. Изцеляващата безусловна любов на Исус и на нашия Бог Отец носи голямо възстановяване на душата и духа, чрез кръвта на Исус. Има много дървета, растения и води в Рая /мн. число – бел. прев./, на различните небесни сфери, които носят възстановяване и растеж на душите, болни от своите земни опитности /Откровение 22:1, 2/.

Мисли

В духовната област мислите имат творчески характер. Всички духовни същества излъчват светлина, чрез своите мисли. Тя разкрива различната сила на духовното същество; разнообразните области на усъвършенстване и растеж; отделните зони на диференциация и характеристики и т.н. Светлината в Духовния свят има свойствата на кръвта /Тук не говорим за физическата светлина, състояща се от фотони, но за духовната светлина, съставена от живота и субстанцията, която тече от Самия Бог чрез Словото, нашият Господ Исус/. Във физическия свят животът е в кръвта /Левит 17:11/. В Духовния свят животът е в светлината /Йоан 1:4/.

Всички наши мисли на тази земя излъчват светлина или тъмнина, съобразно вътрешния ни живот /Матей 6:22, 23/. Всички изговорени думи, които са вокалното изражение на мисловния ни живот, протичат съобразно светлината на нашите мисли. И както може да се направи химически анализ на кръвта, за да се диагностицира състоянието на физическо ни тяло, така е възможно да се определи фазата на развитие на нашия духовен човек, чрез светлината, която се излъчва от нравствения ни живот.

Мислите, извиращи от светлината на Духовния свят, могат понякога да бъдат усетени на земята от хора, които са чувствителни към тях. Святият Дух излъчва и вдъхновява мисли на хора, които са обърнати към по-висши области. Мислите на злите духове, които живеят в сферите на мрака също влияят и въздействат на онези, които са отворени за тъмнината. Колко тези мисли могат да повлияят на хората, зависи от вътрешната сила и характер на всяко човешко сърце.

Светлината привлича светлина и тъмнината привлича тъмнина. Това е свободния избор на всички хора - към коя област на мисловно влияние да се предадат. Ефектът на мислите, които се проектират от духовните сфери върху физическата ни земя е по-интензивен, отколкото хората разбират. Когато са комбинирани с актуалната работа на ангелите и на светиите на земята, в опозиция на действащите там зли духове, те предизвикват активности, които въздействат върху физическата земя. Невидимото продължава да влияе на физическия свят по учудващо забележителен начин.

Когато имаме добри и святи мисли, те могат да бъдат видени в Духовния свят като светлина, която се излъчва от нас в различни цветове. Чрез характеристиките на конкретната светлина нашата вътрешна природа може да бъде различена. Анализът на светлината, която произтича от характера на нашите мисли, може да разкрие цялостното ни духовно състояние. По този начин Бог и ангелските духове са способни да видят, кои области от нашия живот още се нуждаят от помощ и кои негативни зони трябва да бъдат променени.

Когато напуснем физическите си тела и заживеем в Духовния свят, ще излъчваме светлина, разкриваща нашите качества и слабости. Никой не може да прикрие позицията, на която стои в Духовния свят, защото характерът на всяка личност, нейната сила и недостатъци са явни, чрез светлината, която тя излъчва. Характерите ни, които доминират, са отразени в нашето духовно облекло, което ни класифицира към съответните сфери.

Акции и реакции /предопределение и свободен избор/

В Духовния Свят може да се види крайният резултат на всяко нещо, породено от определена мисъл или действие. Тези активности, преминавайки през времето и пространството, предизвикват резултата, който виждаме във физическия свят. Всеки човек, роден на земята, става част от мислите, акциите и реакциите на целостта, съставена от духовни сили /добри или лоши/, освободени още от създаването на земята. Цялото зло и страдание в света обаче, не е причинено директно от първия избор на личността. По-голямата част от тях са причинени от вълновия ефект на мислите и решенията на други предшественици на личността.

Цели общности, градове и страни са хванати в мощната, подобна на цунами, вълна на сили, които влияят върху хората на земята.Тя прилича на океан от малки и големи вълни, подвластни на силите, които прииждат или се оттеглят, съгласно всяко ново действие и реакция на човешката раса. Позитивни и негативни сили на влияние се носят през времето върху различни общности, градове или държави. Всеки грях причинява определено страдание за цялата човешка раса, докато всяка праведна мисъл или любящо действие освобождават сила, която я издига.

Независимо от това силно, невидимо влияние, под което попада всеки нов човек, роден на земята, съществува още силата на свободния избор, даден на всеки един. Ако хората, чрез свободен избор, поискат да схванат съществуването на този Духовен свят и се предадат на силата, достъпна чрез Святия Дух, ефектите от действието на негативните влияния ще се обезсилят в техния живот. Не се иска много човек да отвори себе си за силите, които са достъпни да му помагат. Дори най-малкият вик за помощ, най-слабата молитва на неновороден човек, освобождава позитивна промяна. Тя се насочва към духовните сили, които прииждат в човешкия живот или се оттеглят от него. Бог отговаря на молитвите не само на тези, които Го обичат, но дори и на онези, които го мразят, но Го викат за помощ в нуждата си. Голяма е милостта и любовта на нашият Бог Отец. Дори най-малката склонност на сърцето към любов и доброта освобождава мяра на помощ от Святия Дух.

Хора, които не са отворени за помощ от Духовния свят, остават слаби и податливи, без да могат да се противопоставят на действието на негативните сили, съществуващи в човешката раса. Всички хора се нуждаят от помощ извън себе си. Дори тези, които мислят, че са успели поради собствената си сила и капацитет, са получавали помощ от Духовния свят, без да знаят това. Във физическия свят никой не може да постигне успех, без помощ от Духовния свят, срещу вълната от оттеглящи се и прииждащи против човешката раса сили. Човек, който, чрез сърце, мисли и действия, продължително отхвърля помощ от Духовния свят накрая бива победен и унищожен от тези сили. Такъв евентуално може да загуби своя живот преждевременно.

Всеки човек се ражда с потенциал за доброта и величие /Йоан 1:9/. Дали той е добре известен или не, дали е с голямо видимо влияние или нищожно такова, всеки има потенциала да сътрудничи на силите, които въздействат върху цялата човешка раса. Незначитело малък живот може да бъде много важен в Духовния свят, поради въздействието, което той може да има двадесет поколения по-късно в слово, действие и т.н. Всеки роден на земята има мощно световно влияние. За съжаление, мнозина не се отварят за своята духовна съдба. Никой човешки живот не напуска тази земя, без да повлияе позитивно или негативно вълните от сили, движещи цялата човешка раса.

Онези, които не се отварят за силите на добротата и любовта, биват унищожени от силите на мрака, които те допускат в своите сърца. Хората са като магнити, които постоянно /чрез свободния си избор с мисли и сърце/ привличат към себе си сили на доброто или злото, които работят за тях или против тях. Без значение колко слаби мислят че са те, когато направят верен избор в своето сърце, те освобождават сили на доброто, които постепенно осъществяват победата над цялата мощ на злото, нахвърлящо се срещу тях. Една малка любяща мисъл или действие може да събори цунами от зли сили.

Злите духове са безпомощни срещу любовта на Бога. „Съвършената любов отхвърля страха” /1 Йоан4:18/. Когато една личност има склонност да върши злонамерени или неправилни неща, това е така, защото привлича демоните към себе си, чрез своите собствени зли желания. Да бъдеш изкушаван не е погрешно, но да се удоволстваш от изкушението и да допуснеш то да произведе злостни желания в твоя живот е неправилно. Зломислието привлича демоните, които ни примамват да вършим злини. Желанието е нашият избор, който насърчава злите духове да ни подтикват към злодеяние. Всеки е изкушаван, когато е притеглян и примамван от своите собствени желания /Яков 1:14/.

Следователно, много е важно никога да не допускаме погрешни и зловредни желания да се формират в нашите сърца – те привличат демоните, които ще ни изкушават да грешим. Свободният избор е още наш. Трябва да спрем греха на етапа на изкушението и да не допуснем да израстне до фазата на желанието. Когато сърцето е чисто и не съществуват зли желания, нито един демон не може да стои в нашето присъствие. Ангелите и всички небесни множества са привлечени към нашия живот и стоят около нас. Едно чисто, любящо сърце е най-голямото предимство в Духовния свят.
„Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.”
/Матей 5:8/

Превод от английски Живко РАЙНОВ     

Редактор Румяна  АТАНАСОВА

(Следва продължение)