"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Юли, 2012
Април, 2012

Духовният свят 5)

За първи път на български език 

 П-р Питър ТАН

(Продължение от миналия брой)

 

Няма прераждане 

Няма такова нещо като прераждане на човешки души в Духовния свят. Това, което много хора са преживели като прераждане (дали в ОИТ или припомняне на паметта в будно състояние) е най-вече в опитностите и спомените на други, покойни духове, които са живели в миналото. Самите тези духове са в състояние на скитане, много пъти в объркване, не приемайки загубата на своите физически тела, оглеждайки се за възможността да преживеят отново своя живот. В други времена, зли духове, действайки за свое собствено забавление, съзнателно измамват хората, внедрявайки смес от истински и фалшиви спомени у тях.

„Определено е на хората да умрат веднъж и след това идва съд.” (Евреи 9:27)

Естествения прогрес за човешкият дух е да изпълни своята мисия на земята и да продължи развитието си в Духовния свят. Много от духовете от нисшите и свързаните със земята сфери поддържат тази вяра, като най-добрия път за прогрес. Там има йерархични групи, които са организирани така, че да увековечават тази доктрина сред хората. Определен брой от тези духове са отговорни за опитностите на хората, които са имали ОБС и са се завърнали с погрешни доктрини за прераждането. Тези духове са изкусно лъжливи и приемат позиция на водачи на различни медиуми, внедрявайки тази лъжлива доктрина в тяхното разбиране на Духовния свят.

Целта на духовете, които измамват мнозина с тази фалшива доктрина, е да поставят хората, които вярват в нея, на свое подчинение. Тъй като са загубили физическите си тела, те имат възможността да живеят отново чрез онези, които приемат тази доктрина. Безтелесните духове копнеят да преживеят усещанията на материалното тяло и поради тъмнината в техните сърца продължават, чрез коварство и измама, да подчиняват слабите човешки умове и воля в задоволяване на собствените си желания.

В Духовния свят упражняването на човешката воля създава силово поле. То предотвратява възможността демони да проникват в атмосферата около хора, които са избрали да не допускат зло влияние върху своя живот. Където човешката воля е слаба и хората търсят помощ чрез молитва, ангелски духове им помагат и чрез своята по-висша сила и воля създават силово поле, което не допуска злите духове близо до хората. Когато човек е под протекцията на ангели пазители и служещи духове, но въпреки това избере да допусне влиянието на зли духове, те, макар и трудно, прожектират влиянието си върху него. Свободната воля на хората е уважавана и почитана от всички духове. Това е закон на Бога и духовете не могат да пренебрегнат свободния избор, даден на хората.

Погрешното учение за прераждането е разпространявано от духове, чиито сетива не са били отворени за множеството училища в Духовния свят, които биха подпомогнали духовния им напредък и прогрес. Те мислят, че само на земята имат възможност да учат. Някои духове от земната сфера и сферите на тъмнината носят това учение от невежество, защото по-висшите области са невидими за тях. Дори когато пътуват през пространството на Духовната вселена, по-висшите области остават невидими за тях, понеже те са с по-висока честота и измерение; всичко, което те виждат е празнота и черна дупка, където всичко тече.

Ако техните духовни очи са отворени за по-висшата област, те биха видели величието на светлината и цялата слава, която тече от трона на Бога. В най-лошия случай, духовете, които имат такава вяра, са в подчинение на онези, чиито спомени те смятат за свои; така те остават свързани със земното ниво и са неспособни да прогресират, понеже се опитват да живеят чрез духовете, които имат физически тела.

Много от тези духове са държани в това състояние, (Римляни 2) понеже нямат разбирането, че само чрез Христос съществува по-нататъшен прогрес в Духовния свят. Когато нямат истинското познание за Христос и не са в съюз с Него, духовете разчитат на собствената си способност в опита си да прогресират. „Исус е Пътя, Истината и Живота” (Йоан 14:6); дори в Духовния свят никой не идва при Отец, освен чрез Него.

Някои от тези, които имат ОИТ или OБС в света на духовете и мислят, че са видели “християнското небе”, което е малка част от Духовния свят, са видели само обиталищата на християните, които все още прогресират в Междинните Сфери. Останалата част от славата на Исус е невидима за тях. Без основания са онези, които имат OБС и твърдят, че онова, което са видели, е всичко, което е. Когато те се уморят в своите усилия и признаят Господ Исус Христос, им се дава по-нататъшна светлина в прогресията до най-висшите небесни области. 

Материалният свят от духовна гледна точка

Материално погледнато Духовният свят ни се вижда като нещо несериозно. Той е измерение, което не изглежда солидно за нашите физически сетива. От перспективата на Духовната вселена нашият материален свят няма “солидна субстанция”. Единствените реални и трайни неща са тези, които имат “духовна субстанция”. От най-висша духовна перспектива материалното изглежда като направено от пара (Яков 4:14). Целият материален свят изглежда като изваян от деликатна “мъгла”, която може да бъде издухана.

Разбираемо е защо той изглежда така глупаво от перспективата на Духовния свят. Хората (родени за да живеят в Духовния свят) прекарват целия си живот, трупайки материални богатства, които имат временна субстанция и скоро ще преминат като мъгла. Всички материални неща, които са видими за физическите ни сетива, са временни (2 Коринтяни 4:18). За духовете, които живеят в най-висшата слава на Бога, те са почти невидими. Вижда се само духовното състояние на земята и на хората, които живеят там. Защото истинска е единствено духовната реалност в света на духовете. Обаче, за духовете от Земните сфери материалният свят е все още видим до някаква степен. Поради силните им връзки и отношения с материалната земя те са наречени Земни сфери.

Превод от английски: Живко РАЙНОВ

Редактор: Румяна АТАНАСОВА        

Следва продължение