"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Септември, 2016
Май, 2012

 Израелски учени откриха ковчези от времето на цар Давид

 

 

Израелски археолози откриха уникални ковчези от времето на цар Давид. Благодарение на тези открития учените в Израел за първи път имат възможността да изследват обекта на поклонение на евреите отпреди близо хиляда години пр.Хр. Археолозите от Еврейския университет в Ерусалим под ръководството на Йоси Гарфинкъл откриха в района Хирбет-Каяфа – недалече от долината Ила, където се предполага, че се е състояла легендарната битка между Давид и Голиат, два ковчега от досоломоновския период – единия каменен (около 35 см дължина), а другия – от глина (около 20 см). Според Гарфинкъл тези находки представляват миниатюрно изображение на Ковчега на завета.

Намерените обекти са част от голям култов комплекс, състоящ се от 3 сгради. По време на разкопките са открити и други религиозни обекти и керамика: каменен артефакт, разположен върху маса, 5 камъка, 2 олтара от базалт, 2 жертвени купи и 2 преносими реликварии. Според учените тези находки са с около 30–40 години по-стари от храма на Соломон в Ерусалим и следователно са от голямо значение за археологията и историкорелигиозните изследвания. Гарфинкъл твърди, че резултатите от разкопките потвърждават историчността на библейската традиция.

Археологическата експедиция, водена от Гарфинкъл, извършва проучвания в района на Хирбет-Каяфа от 2007 г. По-рано еврейските археолози откриха град, заобиколен от укрепления, с два входа. Възможно е това да е библейският Шаараимом (в превод – Две врати). Друга уникална находка е глинен съд с надпис, датиращ от 10. век пр.Хр. Съдът се намира в пласт, който, според радиовъглеродния метод, е от 1000–975 г. пр.Хр., т.е. от времето, когато е управлявал цар Давид.

Източник: invictory.org