"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2018
Март, 2011

Израел - заобиколен отново от врагове?
 

 

18 февруари

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не крие отвращението си към промяната в Египет и се опасява, че ситуацията с мирния договор с големия арабски съсед може да се обърка след 32 години спокойствие. От перспективата за египетско правителство с участието на „Мюсюлмански братя”, а може би дори кабинет, оглавяван от ислямистката групировка, явно го побиват тръпки. Нещо, което може да стане, е да се отвори египетската граница с Ивицата Газа, като по този начин ще бъдат укрепени силите на палестинското разклонение на „Мюсюлмански братя” – „Хамас”, чиято харта призовава за разрушение на еврейската държава. Приближени до Нетаняху мърморят мрачно за „Хамас-изацията” на Египет – възможност, която изпълва с ужас повечето израелци. „Половината от палестинците вече се контролират от Иран” , казва израелският премиер с добре обмислена хипербола.

Египетската промяна засилва чувството за обграденост, което не беше усещано толкова остро от израелците от десетилетия. На север в Ливан прозападният премиер наскоро беше заменен от друг, подкрепян от „Хизбулла”-радикалното шиитско движение, което е въоръжавано и финансирано от Иран. На североизток е Сирия, която също е в приятелски отношения с Иран и е непоколебима в подкрепата си за „Хамас”. Междувременно Иран, най-големият кошмар на Израел в региона, управляван от енергичен президент, изпълнен с гняв към еврейската държава, се приближава стабилно към получаването на ядрено оръжие.

Може би, още по-обезпокоителен за Израел е нарастващият страх по източния фланг, където е управляващата монархия в Йордания. Йордания - единствената арабска страна с изключение на Египет, която има официален мирен договор с еврейската държава, сега е разтърсена от група ислямисти, племенни лидери, палестинци, недоволни бивши сътрудници на службите за сигурност и представители на средната класа, раздразнени от екстравагантността на кралското семейство.

През последната година отношенията с Турция, някога ценен приятел на Израел в мюсюлманския свят, се промениха от студени в смразяващи. По думите на един от колегите на Нетаняху Израел е заобиколен от „отровен полумесец”.

„Ние сме в центъра на регионално земетресение”, казва един от израелските министри, който явно е ужасен от възможните последици.

Междувременно, мирните преговори с палестинците се провалиха, явно безвъзвратно. Шансът за подновяването на преговорите по време на мандата на Нетаняху, който има още две години да управлява, изглежда нищожен. Нетаняху грубо обвинява палестинците за това, че не са готови на компромис, мнение, което не се споделя от американските или европейските посредници или наблюдатели, които остро разкритикуваха израелското правителство за отказа му да замрази строителството или разширяването на еврейски селища в района на Западния бряг – основната територия от бъдещата палестинска държава.

Израел настоява, ако на Западния бряг се появи палестинска държава, трябва да запази военното си присъствие в района, като предложението да бъдат разположени неутрални чуждестранни военни части на НАТО беше определено като недостатъчно.

Министри от управляващата коалиция често говорят за възможността един ден „Хамас” да свали от власт по-умерената партия на президента Махмуд Абас. Някои твърдят, че мирните преговори на Абас са тактическа маневра. „Един мирен договор сам по себе си не гарантира мир”, предупреждава мрачно Нетаняху. С подобно предубедено отношение е трудно някога да бъде постигнато споразумение, което задължително трябва да се базира на взаимно доверие.

Израелският опозиционен лидер Ципи Ливни настоява, че е била близо до сключването на мирно споразумение с палестинците през 2008 година, когато беше външен министър в правителството, сменено от коалицията на Нетаняху. Ливни критикува явната убеденост на Нетаняху, че Израел винаги ще бъде заобиколен от армия от врагове, изпълнени с убийствен антисемитизъм.

И ако това, че Израел скоро може да се сблъска с по-враждебно отношение не е достатъчно лошо, има още две опасния, за които непрекъснато се натяква. Нетаняху и неговите колеги явно са объркани от разрастващата се кампания, особено на Запад, която според тях, цели да подрие израелската легитимност. Те цитират несправедливия, според тях, подход по въпроса за турската флотилия, спряна от Израел на път за Ивицата Газа, когато бяха убити девет турски граждани и критичния доклад на комисията „Голдстоун” на ООН за войната в Газа през 2009 година.

„Отказвани са легитимното право на самозащита”, посочва израелски представител. Увеличаващата се изолация на Израел на форуми като ООН е измъчващо безпокойство. „В момента сме хвърлени на вълците, имаме проблем”, казва израелски министър.

Лоялността на Запада е друго безпокойство. Малцина от хората на Нетаняху имат добри думи за Барак Обама. Някои вече го обвиниха, че е „изгубил Египет”. Други смятат, че Белият дом е изгубена кауза, тъй като либералдемократите, включително и евреите, изглежда вече не са толкова приятелски настроени. Според израелското правителство поне Конгресът и републиканците остават твърди в подкрепата си.

Скоро в Съвета за сигурност на ООН може да се появи резолюция, осъждаща отказа на Израел да замрази строителството в района на Западния бряг. Преди година САЩ със сигурност биха наложили вето. Най-вероятно сега няма да стане така. Подобни актове на подкрепа вече не могат да бъдат гарантирани и изпълват израелците с лоши предчувствия. Накрая, съмненията относно САЩ могат да бъдат по-застрашаващи от ислямистко правителство в Египет. Дори нещо повече, някои посредници смятат, че по-бурната обстановка както в региона, така и по-далече, е единственият начин да се окаже натиск на Израел да даде на палестинците истинска държава.

Източник: списание "Икономист"