"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2018
Юни, 2010

Израел нападна конвой с хуманитарна помощ
 

По последни данни жертвите са 19, а ранените са 36
 

Конвой от шест кораба, организиран от турски пропалестински групи, е отплавал на 30 май от международни води край Кипър, въпреки израелската блокада на палестинската територия и предупрежденията, че израелските военноморски сили ще го пресрещнат. Когато бойци от израелските специални части са се качили на турския плавателен съд, който е бил начело на флотилията, рано сутринта на 31 май, се е стигнало до сблъсъци с пропалестинските активисти на борда. Израелските командоси са открили огън, след като са били нападнати от някои от пътниците с брадви и ножове, вследствие, на което 19 души са били убити. По последна информация освен 19-те жертви има и 36 ранени. Израел съобщи за 10 ранени свои войници. Това предадоха Би Би Си, БТА и ЕПА/БГНЕС.
Повечето хора на борда на корабите от флотилията са били турци.

"Стотици израелски войници атакуват флотилията... Капитанът на нашия кораб е тежко ранен и има още двама ранени сред пътниците", предал пратеникът на базираната в Катар сателитна телевизия "Ал Джазира", преди връзката с международния хуманитарен конвой за ивицата Газа да бъде прекъсната.

Според израелските медии корабите ще акостират в Хайфа, "за да бъде избегната срещата с чакащите в Ашдод чуждестранни журналисти". Израелските власти предупредиха по-рано, че ще разпитат екипажите и пътниците на борда на корабите, след което ще ги депортират. Те уточниха, че предполагаемата хуманитарна помощ от 10 хил. тона ще бъде проверена и, ако всичко е наред, ще бъде доставена в ивицата Газа по земя
В Истанбул турската полиция попречи на десетки протестиращи да щурмуват израелското консулство след информацията за израелското нападение.

Частните телевизии Си Ен Ен-Тюрк и НТВ показаха десетки гневни демонстранти, които влязоха в сблъсъци с турските полицаи, охраняващи консулството в центъра на Истанбул. Протестиращите хвърляха камъни по дипломатическата сграда и скандираха "Долу Израел".

Израелската армия отрече, че силите й са нападнали корабите, но заяви, че ще изпълни решението да не допуска плавателните съдове до Газа.

Не очаквахме подобна операция в международни води
каза Йомер Фарук Коркмаз, представител на проислямската хуманитарна организация ИХХ, която ръководи доставките на помощта от Турция. Израел беше заловен на местопрестъплението и международната общност няма да му прости, добави той.

Очаквах намеса, каза Мурат Мерджан, депутат от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Реджеп Тайип Ердоган.
Израелският посланик в Анкара Габи Леви бе извикан в турското министерство на външните работи, за да даде обяснения.

Турското министерство на външните работи осъди остро акцията на израелските въоръжени сили срещу натоварени с хуманитарна помощ кораби, плаващи за ивицата Газа. "Израел ще се примири с последствията. Това е нещо недопустимо," се посочва в декларацията на ведомството. Министерството отбелязва, че "пренебрегването на международното право" може да има "непоправими последствия" върху двустранните отношения между Турция и Израел. "Израел още веднъж ясно показа, че взимайки на прицел невинни цивилни, ни най-малко не уважава човешкия живот и мирните инициативи. Остро осъждаме тези нехуманни действия на Израел," пише още в текста.

В същото време Хамас призова към интифада пред израелските посолства по света.

Първият коментар от Израел

дойде от министъра на търговията и индустрията Бенямин Бен-Елиезер. "Кадрите наистина не са приятни. Мога да изкажа съжаление за човешките жертви. Нашите войници са били посрещнати с брадви и ножове, а когато някой се опитва да ти отнеме оръжието, започваш да губиш контрол върху ситуацията, при такива инциденти никой не знае до къде може да се стигне. Знам, че това ще се превърне в голям проблем и се надявам израелските араби да реагират по разумен начин. Ние нямахме никакво намерение да откриваме огън, но провокацията е била огромна", заяви той. Говорителят на израелската армия генерал Ави Бенаяху заяви, че не знае кой е издал заповед за стрелба по пропалестинските активисти. "Не зная кой е издал заповедта за стрелба, още е твърде рано, за да бъде определено това", каза Бенаяху.

В същото време той подчерта, че "флотът действа според заповедите и указанията за стрелба са много ясни". Войниците бяха предупредени да не се поддават на провокации, добави говорителят на израелската армия.

Европейският съюз поиска

израелските власти да извършат пълно разследване на обстоятелствата на израелското нападение срещу корабите, пренасящи помощи за палестинците и потвърди, че настоява за безусловно отваряне на Газа за хуманитарни помощи и търговия. Шефът на дипломацията на ЕС Катрин Аштън заяви, че за ЕС политиката на затваряне на Газа е неприемлива и политически контрапродуктивна. Тя поиска да бъде сложен край на блокадата и призова за незабавното и безусловно разрешаване за преминаване на хуманитарни помощи, търговски стоки и хора в Газа.