"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2018
Януари, 2018

Израел ще гарантира религиозните права на всички вероизповедания в Ерусалим

 

 

„Суверенитетът на Израелската държава над Ерусалим, признат от администрацията на САЩ и отхвърлен с широко мнозинство от ООН, никога няма да компрометира свободата на култа и религията за всички вярващи“, тъй като „Израел ще гарантира религиозните права и дейност на всички вероизповедания в Ерусалим и в цялата страна“. Това заяви израелският президент Руевен Ривлин пред религиозните лидери на християнските общности в Израел на традиционния прием в края на годината, състоял се на 27 декември в резиденцията на президента.

Сред присъстващите бяха израелският вътрешен министър Ариен Дери, гръко-православният патриарх на Ерусалим Теофил III, Кустодът на Светата земя отец Франческо Патон и апостолическия администратор на Латинската патриаршия арх. Пиербатиста Пицабала.

„Срещата с християнските лидери винаги е важна за мен, но в труден момент като днешния, тя става още по-важна“, заяви Ривлин. Израелският държавен глава направи паралел между насилието над християни в Близкия Изток с преследванията срещу евреите в историята: „През последните години, нашия регион бе белязан от много кръв, болка и страдание. По време на този мрачен период, никоя християнска общност не бе преследвана както християнската“. В Израел, допълни държавния глава, „много добре знаем какво означава да си нападан и преследван само заради вярата и нашите сърца са съкрушени от голямото страдание“.

От своя страна министър Дери определи признаването на Ерусалим за столица на Израел като „дар от американския президент Доналд Тръмп“, допълвайки, че „Свещеният град ще продължава да бъде град на мира за всички вярващи, в който всички могат еднакво да се молят свободно“.

От името на християнските общности, гръко-православният патриарх Теофил III изтъкна безпокойствата и опасностите от нарушаването на статута на Ерусалим, заедно с придобитите права и обичаи върху които се основава съжителството на различните религиозни общности в Свещения град. Патриархът изрази пожеланието „гражданските власти да се противопоставят на радикалните групи, които искат да превърнат Ерусалим в затворено общество“.

Източник: dg.fides