"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Юли, 2018
Март, 2017

Китай изгони десетки южнокорейски мисионери

 

 

Китай е експулсирал от 30 до 70 южнокорейски мисионери в провинция Дзилин. Повечето от мисионерите са били с туристически или студентски визи.
"Китайските власти претърсиха домовете на мисионерите, позовавайки се на проблем с визите им, и им казаха да напуснат", разказва пастор и активист за човешки права пред Agence France-Presse (AFP).

Пастор Ким Хи-Те заяви, че част от прогонените корейци са помагали на севернокорейски бежанци.

"В миналото, на повечето мисионери им се даваше срок от един месец, за да напуснат, тъй като тяхната дейност в Китай не е във вреда на страната. Този път беше по-различно", твърди анонимен източник на Financial Times.
Китайското правителство не съобщава причина за експулсирането, но мнозина смятат, че това е заради ограниченията, налагани на християните, и заради противопоставянето на Китай на плановете да се изгради американска система за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея.

Според някои изчисления, в Китай има около 500 официално регистрирани южнокорейски мисионери. Много от тях работят в североизточната част в близост до границата със Северна Корея, за да помагат на севернокорейски бежанци.
Но работата е опасна. През 2016 г. корейско-китайски пастор е намерен мъртъв до границата, а през 2015 г. американски съд разпореди Северна Корея да плати 330 млн долара на семейството на южнокорейски пастор за неговото отвличане и убийство.

Източник: Christianheadlines.com