"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2018
Октомври, 2011

Конфликтът в Катуница е социален, но може да прерасне в етнически
 

 

 

 

Недоволството у нас ще започне да взима още по-остри форми и то ще избива първо на такива чувствителни места с натрупани проблеми, казва Михаил Иванов, експерт по етническите въпроси

  

 

Интервю на Ани КОДЖАИВАНОВА

-  Господин Иванов, относно ситуацията в Катуница може ли да говорим за етнически конфликт?

- Самата ситуация в Катуница няма характер на етнически конфликт. Става дума за един деребей, за един човек, който от години живее извън закона, и това е породило социално недоволство. Както сред жителите от българския етнос, така и сред тези от ромския етнос. Така че не става дума за етнически, а за социален сблъсък. Живеем в условия, при които някои са отвъд закона. И после се чудим защо Холандия и Финландия не ни искат в Шенген. Ами ето за това.

От друга страна обаче, тук има и втори аспект. В продължение на случката се надига вълна от расизъм и тя е провокирана от "Атака" и ВМРО. Това вече може да доведе до етнически конфликт.

-  Кой печели от провокациите и доразпалването на подобни етнически конфликти?

- Тези, които печелят нещо, го печелят за много кратко време. Става дума за привличането на симпатиите и гласовете на лумпените, гласовете на стихията. И това се вижда - имаме една пробългарска етническа, националистическа мобилизация в случая, която е инспирирана от "Атака" и ВМРО. Това вече може да помогне за разразяването на етнически конфликт.

-  Очаквате ли и други подобни случаи в близко бъдеще?

- Страхувам се, че има такава опасност. Държавата твърде дълги години си позволи да нехае, наблюдавайки всичко това. Дори донякъде нейни структури съучастваха на всичко това. Едва сега прокуратурата и други ведомства се захванаха да проверяват откъде са средствата и имотите на този човек. Недоволството у нас ще започне да взима още по-остри форми и то ще избива първо на такива чувствителни места с натрупани проблеми. Плюс това има и още нещо, което трябва да се отбележи. За тези 22 години у нас израсна едно ново поколение от съвсем неграмотни хора, които вече не са деца, те са в работоспособна възраст. Те са млади, жизнени и са заредени с много енергия. Те са в дъното на социално-образователния статус. Това е много потенциален проблем - буре с барут. От друга страна, пък са изстъпленията на расистките формации, които все повече се консолидират. Съвсем не сме застраховани от бъдещи проблеми, и то тежки проблеми.

-  Как е редно да действа полицията в подобни случаи?

- Полицията трябваше да действа много по-стабилно, а тя не го направи. Още повече че става дума за пловдивската полиция, която има опит в подобни ситуации. На няколко пъти в годините полицията беше изправена пред много сериозни ситуации в Столипиново - с безредици, палежи на коли и т.н. Имаше и едно етническо убийство през 90-те. Всичко това бе овладяно от пловдивската полиция. А сега тя позволи да се стигне до палежи, които по никакъв начин не може да бъдат оправдани. Това е доста странно. Тепърва ще има анализи. Чуваме и различни сигнали от страна на премиера и вътрешния министър. Нека се изяснят и обяснят защо са постъпили така.