"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2018
Октомври, 2009

Новият антисемитизъм

За мира ли става въпрос или за изкореняване на еврейското население

Риан ЙОНЕС

   Еврейските жители в Юда и Самария създадоха едно ново понятие: „Анти-Шениуд-Хадаша” или „Нов антисемитизъм”. С този термин се означава натискът на западните държави, който е насочен към замразяване на естествения прираст в селищата, за да се освободи пътят за една нова арабска държава без евреи.
   Международната общност държи този принос да е чисто политически и да бъде разчистено само онова, което несправедливо бе причинено на хората от този регион през последните войни. По цял свят водещите политици повтарят онова, което непрекъснато говори арабската страна, а именно, че мир би настъпил само, ако Израел се откаже от извоюваните земи. Естественият извод от така заявената позиция е да се дават земи в замяна на мир и в крайна сметка да има само печеливши. Каква проста формула!
   Но евреите в Юда и Самария знаят, че под повърхността кипи нещо, което те наричат расизъм или по-точно антисемитизъм.
„Представата за замразяване на живота на половин милион души за нас е расизъм”, каза юридическият експерт Шимон Халеви, жител на еврейското селище Неве Цуф пред списание “Израел днес”.
   Критиците на Израел отново упрекват евреите в това, че обичали да играят с “расисткия джокер”. Това било предпочитан трик, защото никой не иска да бъде свързван с Холокоста. Халеви излага, че въпреки всичко расизмът е единственото обяснение за това, което става тук: „Европа и САЩ очакват от Израел да се откаже от строителните планове в Юда и Самария, що се отнася за евреи.Тук живеят и строят много израелски араби, но това не пречи на никого”, казва той.
   На въпроса дали арабите, за които той говори, са наистина израелски араби или палестинци, Халеви отговаря, че по пропускателните пунктове за Самария, на път за работа, минават много араби с израелски номера на колите си. Един палестинец не може да се сдобие с израелски автомобилен номер, ако не е израелски гражданин. Тук навсякъде живеят араби с израелско гражданство, казва Халеви. Едните са получили това гражданство по израелския закон, други са израелци, които са се заселили тук. Има данни за това, че повече от 250 хил. палестинци притежават израелски паспорти.
   Защо западните държави, в изискванията си за спиране на израелското строителство, не включват палестинските строителни обекти? Причината естествено е, че палестинците не са евреи. Това конфронтира Халеви и други израелски евреи с въпроса: Ако Палестина е едно предопределено решение – страна без евреи, не мирише ли това на расизъм?
   “Създаването на една нова държава, в която да няма никакви еврейски жители звучи в нашите уши като връщане във времето на Втората световна война, казва Халеви. Ние живеем мирно под слънцето в земите на предците ни и сега идва президент Обама с визията си, точно тук да създаде държава, където да няма евреи.”
   Библията казва, че Бог не позволява да се подиграват с Него и че волята Му е евреите да се връщат в тези земи. Непрестанните старания страната да бъде изчистена от евреи в крайна сметка ще се провалят. Най-новите статистики вече показват, че те претърпяват неуспех.
   Откакто Обама и ЕС изискват замразяване на разширяването на еврейските селища в Юда и Самария, търсенето на къщи в тези райони стремглаво е скочило нагоре. В йерусалимското предградие Маале Адомим, намиращо се в т. нар. земи, западно от река Йордан, от 450 нови жилища в строеж, само малък брой са още на разположение. Повишеното търсене води до по-високи цени на недвижимите имоти, което е положително за еврейската икономика.

 

           Многодетното приселническо семейство Халеви