"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Септември, 2016
Декември, 2012

ООН призна косвено палестинската държава

България гласува с "въздържал се" за статута на Палестина

 

 

Общото събрание на ООН одобри, на 30 ноември, с голямо мнозинство де факто признаването на суверенна палестинска държава. Резолюцията, която повишава статута на наблюдател в ООН на Палестинската автономна власт от "общност" в държава-нечленка, беше подкрепена от три от петте постоянни членки на Съвета за сигурност - Франция, Русия и Китай.

САЩ и Израел гласуваха против, подкрепени от Канада, Чехия, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау и Панама.
Председателят на сесията на Общото събрание Вук Йеремич обяви резултата под бурни аплодисменти:

Резултатът е както следва - гласували "за" - 138, "против" - 9, въздържали се - 41.
Палестинският лидер Махмуд Абас определи документа като закъснял акт за раждане.

Израелският представител в ООН Рон Просор от своя страна нарече резолюцията едностранна и каза, че тя ще постави още пречки пред мирните преговори.

Тази резолюция няма да допринесе за мира. Тя няма да промени ситуацията на място и факта, че палестинските власти нямат контрол над Газа.

Генералният секратар на ООН Бан Ки-мун обаче заяви, че документът подчертава важността на подновяването на директните разговори между Израел и палестинците.

Вотът не означава официално одобряване на създаването на държава, коментира постоянният представител на САЩ в Организацията Сюзън Райс. Според американския държавен секретар Хилари Клинтън, решението е "злополучна и контрапродуктивна" спъпка, която издига нови пречки по пътя към мира между изралеци и палестинци. Клинтън повтори позицията на Вашингтон, че само чрез преки преговори между страните палестинците и израелците могат да постигнат мира.
Френският президент Франсоа Оланд също призова за възобновяване на преговорите между израелци и палестинци без условия и възможно най-бързо.

Ватикана приветства решението на Общото събрание, с което Палестина стана държава-наблюдател в ООН, като същевременно призова за международно гарантиран специален статут за Ерусалим.
* * *

Ще продължим да имаме приятелски отношения с палестинците и с израелците, каза в интервю за БНР постоянният представител на България в ООН посланик Стефан Тафров.

Представителят ни в Обединените нации обясни, че България е сред въздържалите се, защото взетото решение за статут на непостоянен член на Палестина не скъсява пътя към мира:

Не винаги механичното мнозинство е правилно във всичко и не винаги и малцинството греши във всичко. Няма особена пропаст между гласувалите "За" и въздържалите се, и дори гласувалите "Против". Целта се споделя от всички страни-членки на ООН. И въпросът е кой е най-прекият път към нея и доколко тази резолюция скъсява този път или го удължава. Нашият анализ показва, че тази резолюция по-скоро удължава пътя към мира.

Резолюцията пречи на мирния процес заради позицията на САЩ, призна българският посланик:

Вреди заради сегашното разположение на силите в региона и заради позицията на много важен посредник в мирния процес, какъвто са Съединените щати. Без активната роля на американската дипломация мирът е невъзможен. Това е истината. Промяната в статута няма да помогне на палестинците.

Стефан Тафров потвърди, че има риск палестинците да внесат обвинения срещу израелските лидери в Международния наказателен съд за военни престъпления, както и възможността САЩ да спрат 500 милиона долара помощи за палестинската власт като ответна санкция:

Това е сериозно опасение на страни, които гласуваха по различен начин, не само на Съединените щати. Например Великобритания много ясно каза, която се въздържа, тя беше поискала от президента Абас изрично да декларира в речта си, че Палестина няма да търси възмездие срещу израелци в Международния наказателен съд, което президентът Абас не направи. Именно поради тази причина Великобритания реши да не подкрепи резолюцията.

Липсата на единно гласуване сред европейците отслабва позицията на ЕС по въпросите за Близкия изток, коментира още посланик Тафров.
Даниела Савова, Никола Миладинов - БНР