"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2018
Октомври, 2009

 Отворено писмо

  

   Уважаеми читатели,
  

През месец ноември, преди 10 години, излезе първият брой на вестник Благовремие. Неговото начало беше положено с духовната и материална подкрепа на петте най-големи евангелски църкви в гр. Бургас. Относно материалната протекция беше определен пробен период от 6 месеца, в който вестникът трябваше да спечели доверие и авторитет. След този период той беше оставен на Божията сила на подкрепа и снабдяване. 

През годините Благовремие се разви като надденоминационен вестник, който не застана зад интересите на конкретна църква или деноминация Той не беше създаден да бъде зависим, защото „не можеш да угодиш на Бога, ако угаждаш на човеци".

Не беше създаден да бъде и печелившо предприятие. Неговата сила беше в това, че е Божие дело, че е разработена и утвърдена медиа и има читатели, които чакат излизането му всеки месец. Неговата сила още е, че като медиа, той има власт да оформя мнения, да утвърждава позиции и да бъде платформа, даваща глас. И това безспорно е гласа на християнските църкви и общности в страната ни, обединени под общото название „евангелски”. 

Десет години изминаха от началото. Десет години, през които екипът ни премина през много трудности и проблеми. Знаем, че всеки, който дръзне да се посвети на Бога, преминава през тежки изпитания. Ние също платихме цена! Разбира се, наред с негативите, Бог ни даде да преживеем и много щастливи моменти в това не леко служение. През тези години нито един брой на вестника не излезе със закъснение – и до днес всяка първа неделя на месеца той влиза в църквите, в книжарниците и в Интернет. Немалко християнски издания изгряха и залязоха през същото време, и това е жалко, но отново идва да покаже, че дело, което не е родено от Бога, а е продукт на човешки намерения, амбиции и цели, не може да устои. 

Днес Благовремие е с най-висок рейтинг сред останалите християнски медийни продукти. Ние осъзнаваме обаче, че медиа, която е плод на труда на едно семейство, медиа, която не се подкрепя от хора с възможности, не може да се разгърне в мащаб и не може да си постави по-смели амбиции. Стигнахме до извода, че, за да може потенциалът му да бъде разгърнат в по-голяма пълнота, вестникът трябва да бъде стопанисван по малко по-различен начин. Ние сме се трудили 10 години по неговото разработване и основата е вече положена, но от тук нататък трябва да му се осигури едно по-добро бъдеще. Идва времето, когато щафетата трябва да се предаде на по-млади хора, които не са уморени и могат да посветят живота си на такова едно служение. Търсим такива хора, молим се на Бог да изпрати служители, които да продължат това дело, така щото трудът ни за благовестието да продължи да дава плод.

Това е открито послание за помощ!

Библейско правило е по-силният да носи по-слабия. Кога сме силни? – когато можем да говорим на един език и да действаме в един дух, когато не сме разделени, когато всеки гледа не на своите тесни интереси и амбиции, а на общото дело на благовестието, когато не се допусне завистта, състезателният дух и човешкият егоцентризъм да вземат надмощие, когато има взаимопомощ и братска любов... Нямаме ли всичко това, ставаме мед, що звънти или кимвал, що дрънка. Не можем да бъдем благословени, не можем да устояваме, не можем да се надяваме на съживление, не можем да побеждаваме – ние сме ден след ден победители и година след година – победени!

Днес светът отново е в криза. Разклатени са най-развитите икономики. Нашата страна - също. И ние като медиа не сме подминати. Убедени сме, че и църквите търпят негативи, защото хората остават без работа и обедняват.
За благовестието обаче са необходими средства – за печатане на духовна литература, за излъчване на християнски радио- и телевизионни предавания. Спасението е наистина безплатно, но тези неща струват. Благовестието не може да чака кризата да отмине, та нали цялата човешка история е една дълга поредица от кризи...

Обръщаме се към всички, които имат разбиране относно необходимостта от издания като вестник Благовремие. Хората, които до сега подкрепяха материално вестника, вече не успяват да го правят. Не можем да си позволим да увеличим коричната му цена, тъй като в тези трудни икономически условия литературата е първото нещо, от което хората решават да се лишат.

Всички ресурси, с които разполагахме до този момент се изчерпаха. Знаем обаче, че Божиите ресурси са неограничени и молитвата ни е Господ да промисли и отвори нови врати за снабдяването на този благословен от Него духовен продукт! Амин!

    Екип на Благовремие