"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2018
Септември, 2010

Планината Синай е в Израел, а не в Египет, според италиански археолог
 

 

 

10 септември

В наскоро публикуваната си книга „Загадките на планината Синай” италианският археолог от еврейски произход Емануел Анати твърди, че планината Синай, която е тясно свързана с историята на еврейския народ и е мястото, където Моисей получава скрижалите с Божиите заповеди, се намира в пустинята Негев в Израел, а не на Синайския полуостров в Египет, съобщава вестник „The Jerusalem Post”. В книгата, публикувана първоначално на италиански, а в последствие и на английски език, Анати привежда археологически доказателства, на базата на които определя хълма Карком, намиращ се на 25 км от кратера Рамон, за мястото, където Моисей получава десетте Божии заповеди. Според него южните склонове на планината Синай, където днес се намира манастирът „Св. Екатерина”, погрешно се отъждествяват със събитията, описани в Стария Завет. Специално за „The Jerusalem Post” Анати е заявил, че според него това не е просто хипотеза, а самата истина.

„Аз знам, че това звучи революционно. Променям местоположението на планината Синай в Израел и съм сигурен, че това ще разгневи египтяните, но Израел трябва да бъде горд от това. Пустинята Негев сега е необитаема и трябва да бъде разработена”. Анати също така променя и библейската датировка на излизането на еврейския народ от Египет, като счита, че събитието е станало с около 1000 години по-рано от досега приетото. В заключение той казва: „Аз знам, че всичко това звучи много налудничаво, но аз съм прав. Аз съм сигурен в това”.

Прави впечатление, че специалистите по археология на Ватикана са проявили голям интерес към изследванията на Анати, но не са излезли с никакво официално становище. Ето защо появилото се заглавие в Jerusalem Post „Ватикана е готов да приеме, че планината Синай е в Негев, не в Египет”, подсказва, че интерес към твърдението на Анати има не само от страна на академичните страни.