"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Април, 2018
Март, 2011

Село Йерусалимово изчезва до десет години

За половин век селото с библейско име се е стопило шесткратно до сегашните си 116 жители
 

 01 март

Знаете ли, че единственото село в Европа, което носи името на свещения град Йерусалим, се намира в България? В целия свят пък има само 3 селища с подобни названия, другите две са в САЩ и Русия. Нашият адаш на Йерусалим се намира в община Любимец, на 4 километра от левия бряг на река Марица то е първото по пътя за Тополовград. Преди Освобождението се е казвало Хаджикьoй (Хаджийско село), заради многобройните местни жители, които ходели на поклонение на Божи гроб. През 1906-а, когато се преименуват населени места и местности, по предложение на тогавашния кмет Добри Делев селото получава днешното си име.

През 2000-ата в чест на кръглата годишнина от рождението на Исус Христос на входа на Йерусалимово е поставен 6-метров метален кръст по идея на кметския наместник Димо Желязков. Осветен от Старозагорския митрополот Галактион, символът се вижда от пътя. Няколко години по-късно Йерусалимово е посетено от палестинска делегация начело с тамошния митрополит Аталлах Ханна. Установяват се трайни връзки и приятелство с местните жители в знак на признателност, че са приели името на свещения град.

За половин век Йерусалимово се е обезлюдило шесткратно. През 1956 година в селото е имало 650 жители. В края на 1999-а броят им вече е 233, през 2011-а по списък в селото са останали едва 116 души. Сред тях има само двама ученици, местните от години не помнят бракове и новородени. Отдавна са хлопнали врати училището и детската градина и ако тенденцията се запази, след още десетина години Йерусалимово ще изчезне от картата на България.

„Тук е райска земя“, твърдят хората. В близкото минало в горите е можело да се видят сърни и елени, но заради многобройните бракониери сега те са рядкост. Най-живописните места са край двете реки, минаващи през землището на Йерусалимово, и около Марица. Природните красоти са оценени от 4 английски фамилии, които през последните години са закупили имоти тук и идват на отдих през лятото. Имали планове за развитие на коневъдство, но по думите на местните в последно време изобщо не се вясват в Йерусалимово. Дори някои от тях май вече обмисляли да продават къщите си.

Средната възраст в Йерусалимово е около 70 години. Възрастните преживяват с ниски земеделски пенсии. Въпреки сиромашията хората са изключително религиозни. През последните 5 години те са вложили в ремонти на селския храм „Св. Димитър“, който се слави като най-старата църква в общината, над 20 хиляди лева. Преди 3 месеца с 3000 лв. е направена каменна ограда на светата обител. Няколко години по-рано с над 7 бона са поставили дървена облицовка на тавана, където може да се види окачена йерусалимия – икона върху плат с образа на Спасителя, дарена от палестинците. През 2007-а пък с 12 000 лева е ремонтиран основно покривът. В храма могат да се видят и уникални стенописи на рано починалия харманлийски художник Георги Янев, те са неговият дебют в зографисването.

„Една част от средствата са помощ от общината, но повечето са събирани от жителите с години. Бабата може да няма пари за хляб, но като става въпрос за църквата, отива и пали свещичка. Няма човек, който да е дал по-малко от 50 лева за ремонт на храма“, обяснява кметската наместничката Живка Колева и добавя, че местните са запазили християнските традиции на предците си. Задължително спазват църковните пости и месото отсъства от масите им в сряда и петък. Всяка неделя пълнят църковния храм, въпреки че в селото няма свещеник, и се молят за благоденствие и здраве. Затова за тях е бил голям удар, когато на два пъти вратата на църквата е била разбита, а иконите откраднати. Впоследствие те са възстановени с дарения.

Източник Новинар Юг