"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2018
Ноември, 2009

Солана: Израел е по-близо до ЕС от Хърватия

Израел има по-близки отношения с Европейския съюз, отколкото официалният кандидат за членство в него Хърватия, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и въпросите на сигурността Хавиер Солана, цитиран от Ройтерс. Израел е, ако мога така да кажа, член на Европейския съюз без да членува в неговите институции, заяви Солана под гръмките аплодисменти на участниците в конференция на политическия и бизнес елит в Ерусалим, провела се на 22 октомври.

"Той е член на всичките програми. Нито една страна извън континента няма подобен вид отношения, каквито Израел има с ЕС", добави той, наблягайки на израелското участие в програмите за изследвания и технологии на Евросъюза.
"Не виждам тук президента на Хърватия", каза Солана, оглеждайки с поглед аудиторията. Но искам да ви кажа, сега той не е тук. Той е кандидат да стане част от Европейския съюз. Вашите отношения днес с ЕС са по-силни, отколкото отношенията на Хърватия", заяви Солана, добавяйки "не му казвайте това".

В този момент хърватският президент Стипе Месич бе на посещение в Израел и се се изказа по-късно същия ден на президентската конференция. Хърватия е кандидат за член на ЕС.