"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2018
Юни, 2011

Стенли Фишер – икономистът, спасил Израел от кризата

Бившият зам. генерален директор на МВФ е кандидат за шеф на фонда
 

13 юни

Управителят на израелската централна банка Стенли Фишер, който в събота обяви кандидатурата си за нов управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), е една от най-популярните личности в Израел, предаде Франс прес.

Смята се, че благодарение на него през последните години бяха постигнати добрите резултати в израелската икономика, която успя да устои без поражения на най-тежкия удар на икономическата криза.

Фишер предизвика изненада, обявявайки в последния момент кандидатурата си за наследник на французина Доминик Строс-Кан, подал оставка след обвинения в сексуални посегателства над камериерка в нюйоркски хотел.

На 67 години този бивш служител в МВФ може да изпревари на последната отсечка съперниците си - французойката Кристин Лагард и мексиканеца Агустин Карстенс.

Големите международни икономически и финансови издания като "Файненшъл таймс", "Уолстрийт джърнъл" и сп. "Юромъни" наскоро го определиха като фаворит за поста.

Само допреди няколко дни обаче Фишер се шегуваше с подобна възможност, като заяви пред израелското държавно радио: "Никога не бива да се приема пост, който никой не ви е предложил".

Назначен през март за втори петгодишен мандат начело на израелската централна банка, той може да бъде горд, че помогна на Израел да прекоси почти невредим международната икономическа криза.

За тази година икономическият растеж се очаква да бъде 5 процента, а Израел може да разчита на пълен дюшек с валутни резерви на стойност 77,4 милиарда, за чието натрупване Фишер особено допринесе, за да спре поскъпването на шекела и така да благоприятства за износа.

Още по тематаСтрос-Кан ще бъде оправдан, според адвоката муМВФ избира нов шеф до 30 юниПуснаха Строс-Кан от затвора
Затова и управителят на централната банка, който не се бои да поема рискове, е една от най-популярните личности в страната.

"Моля ви, не си отивайте", гласеше тези дни заглавие на израелския икономически всекидневник "Маркър" (TheMarker).

Фишер, който имаше американско гражданство, беше принуден да се откаже от него, за да стане израелски гражданин през януари 2005 година, когато беше избран за управител на израелската централна банка, защото двойно гражданство в страната се допуска само за най-висшите държавни чиновници.

Стенли Фишер е работил от 1988 до 1990 година като вицепрезидент и главен икономист в Световната банка, преди да стане първи заместник-генерален директор на МВФ от 1994 до 2001 година.

След това се отказва от държавната работа и преминава в частния сектор, като става заместник-директор на финансовия гигант Ситигруп (Citigroup) и президент на Ситигруп интернешънъл (Citigroup International), оставайки в групата от 2002 до 2005 година.

Специализираното издание "Юромъни" го класира миналата година на първо място сред управителите на централни банки в света. Списанието специално изтъкна вроденото му чувство да изпреварва събитията.

И наистина, Стенли Фишер беше първият управител на централна банка от промишлено развита страна, който повиши лихвите през септември 2009 година.

Сп. "Глоубъл файненс" също публикува много похвали за Фишер и го удостои с оценка "А" през 2009 и 2010 година в класацията си на централните банкери.