"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2018
Септември, 2011

Франклин Греъм: Аз съм един работохолик за Христа

 

 

Франклин Греъм говори това, което мисли. Приемете го или го отхвърлете, но той открито нарича абортите “убийства” и исляма - “лоша религия”.

Думите са едно, те носят сила. Но Греъм знае също така, че те трябва да бъдат подкрепени и с дела. И така, той проповядва Евангелието много директно, а също показва и съчувствие към онези, които са наранени. Фактически, Греъм често прави тези две неща едновременно. 

Преди време Греъм проповядва във Веракруз Мексико, където повече от 7.000 души излязоха напред и станаха последователи на Исус Христос. На стотици деца, които преживяват от градските сметища, бяха раздадени кутии, пълни с различни подаръци. Това докосна целия град и околностите, а кметът и управителят на щата благодариха на Греъм.

Това изглежда чудесно, когато се върши от някой, който като тийнейджър е бил само срам за фамилията Греъм.

Как се промениха нещата? Днес Франклин Греъм нарича себе си “работохолик” за Христа. Той е президент и главен изпълнителен директор на Евангелската асоциация Били Греъм и глава на благотворителната организация “Самарянство”, която снабдява с вода, храна, лекарства и дрехи разкъсаните от войни региони, а също и области, поразени от природни бедствия. След всичко това той все пак намира време за съпругата и децата си, кара своя мотоциклет, тича, а по време на семейната ваканция отдъхва във вилата си в Аляска.

Но синът на Били Греъм израсна като непокорен и упорито търсещ непостижимото. Докато баща му със седмици отсъстваше от дома, заради евангелизаторската си дейност, Франклин вилнееше. Той пушеше, пиеше, слушаше хеви рок, караше мотоциклети и обичаше оръжията. Почти се беше провалил в учението.

По-късно, на 22-годишна възраст, момчето се пречупи. По време на мисионерско пътуване в Близкия изток, сам в хотелската стая в Ерусалим, той предаде живота си на Христа. Греъм - младши изпита милостта на земния си баща, докато беше изгубен, а после и намерен.

Бог изкупи пропилените години на Франклин Греъм, казват онези, които го познават. Предишната му непокорност се превърна в сегашното му служение в упоритост, която Бог употребява твърде много.

Франклин Греъм има яростни критици, така както и ревностни привърженици. Неговите изказвания за исляма, често публикувани в печата, предизвикаха много негодувание от страна на мюсюлманите. Някои от приятелите му, евангелисти, непрекъснато го предупреждаваха, че той ще навреди на отношението и към други християнски мисии и най-вече на онези, които работят в мюсюлмански страни.

Той предизвика критики и заради противопоставянето по въпроса за арабите. В едно от интервютата си Франклин Греъм казва: “Ние разбираме, че сме в арабска страна и не можем просто така да излезем и да проповядваме”. Но след това той добавя: “Аз вярвам, че докато работим, Бог винаги ще ни дава възможности да казваме на другите за Сина му…Ние сме тук, за да достигнем до тях и да им покажем любов за да бъдат спасени, и като християнин, аз върша това в името на Исуса Христа.”

Греъм твърди, че има любов към мюсюлманите. “Аз не желая и не чувствам нищо лошо към никой от някоя вяра”, казва той в интервю. “Мюсюлманите имат правото си да се покланят на Бог в тази страна така, както считат за подходящо. Но все пак, след 11-ти септември хората питат това ли е същия Бог? Как можем да се покланяме на Бог, който заповядва на последователите си да убиват други хора?

Ние имаме любов към хората на исляма. Ние просто не сме съгласни с тях и те не са съгласни с нас,” подчертава Греъм.