"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2018
Декември, 2010

 

Ханука – чудото на светлините
 

 

Месиански пастир Даниел РОЗЕН

През 242 г. пр. Хр. Антиох ІV Епифан, владетел на Сирия, нахлул в Йерусалим и без особени затруднения го завладял. След като убил много хора и разграбил града, той се върнал в Сирия.

Две години по-късно, Антиох отново се завръща в Йерусалим със своята армия. Той третирал евреите с голяма жестокост, разрушил стените на града, опожарил най-добрата част от града и заграбил всички златни съдове и съкровища от храма, пречейки на евреите да жертват и да се покланят. Той осквернил олтара, като пожертвал прасе на него и издигнал жертвеник на Зевс в храма. Евреите били принудени да спрат поклонението на Израилевия Бог, трябвало да престанат да празнуват всички еврейски празници и им било заповядано да престанат да обрязват синовете си. Хората, които се осмелявали да нарушат тези заповеди, били измъчвани, осакатявани, разпъвани или обесвани.

Един еврейски свещеник на име Мататия, събрал голям въоръжен отряд и възстанал срещу сирийците, преобръщайки езическите им олтари и убивайки тези, които жертвали на тях. Той също така наредил всички еврейски деца от мъжки пол да бъдат обрязани. Тогава те избягали със семействата си в пустинята и заживели в пещери. Сирийците тръгнали да ги преследват и успели да убият над хиляда души, изгаряйки ги в пещерите им.

След като ги предвождал в продължение на една година, Мататия се разболял и починал, оставяйки своя син Юда Макабеус като техен водач. Юда Макабеус и неговите братя продължили да се борят срещу сирийците и през 164 г. пр. Хр. те ги прогонили от страната. След победата, Юда казал на еврейския народ, че Бог очаква от тях да отидат в Йерусалим, да очистят храма и да принесат жертви. Хората отишли, възстановили олтара и върнали святите съдове в храма.
Когато те вече били готови да запалят светилника в храма (менората), успели да намерят само една друза (малко съдче, в което се съхранявало олио или миро, бел. прев.) с масло (олио), което щяло да им стигне само за един ден. Поставяйки вярата си в Словото на Господа, те запалили менората и по чудо маслото не свършило. Светилникът продължил да гори по свръхестествен начин през всичките осем дни, без да угасва, докато евреите можели да приготвят още олио. Това е осем-дневното „Чудо на светлините", празнувано от евреите през всички години до днес като „Празникът на освещението на Храма" или „Празникът Ханука".

Виждаме прилика между гореописаната история и случката с пророк Илия, вдовицата и несвършващото брашно в карчага, разказани в ІІІ Царе 17:10-16.

Бог винаги има достатъчно и винаги промисля необходимото за тези, които Му се покоряват и слушат Неговия глас! Той е нашият Снабдител, Богът, Който промишлява!

Месията Йешуа, Царят на евреите и Спасителят на света, който проля Своята кръв за нашите грехове, празнуваше Ханука, според както ние четем в Евангелието на Йоан 10:22-23: „И настъпи в Йерусалим празникът на освещението на храма. Беше зима; и Исус отиде в Соломоновия трем на храма." Исус Христос е Светлината на света и Той е център на нашето внимание през този сезон на чудесата!

* * * * *
Менората, която се пали на празника, става емблематичен знак, носещ уникалността на юдаизма и на еврейския народ. Заедно с 'Маген Давид' (шестоъгълната звезда на цар Давид), тя се превръща в основен символ не само на държавата Израел, но и на евреите като цяло. Запалването й е най-важният обичай на празника.

Бел. ред. Тази година евреите по цял свят празнуват Ханука от 1 до 9 декември. Датите на всички техни празници не са фиксирани, тъй като, както е известно, техния календар е лунен, а не слънчев като светския.