"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Септември, 2016
Юли, 2011

Християнски фундаментализъм 

 

Борис МАРИНОВ

Масовият убиец от Норвегия бил християнски фундаменталист! Така поне четем днес в средствата за масова информация. Звучи страшно. Всъщност – слава Богу! – това не го пишат навсякъде. Там пък, където го пишат, го слагат в кавички – „християнски фундаменталист”. Те, кавичките, имат различни функции. Една от тях е да иронизират и поставят под съмнение. Де да знаем обаче, каква е в случая употребата им? И понеже не знаем, понеже и без това християнството дразни и пречи (то кога ли не е дразнило и пречило?!), днешният медиен анонс е прекрасен повод за поредното му оплюване. Аман от вашето християнство! Аман от вашите религии! (Не му е мястото тук да обясняваме, че между християнството и религиите съществуват някои съществени разлики, защото, който ги знае, ги знае, който пък не – едва ли ще ги научи от този кратък текст; все пак би било добре да знае, че ги има…)

От други места става ясно, че масовият убиец бил масон (вж. снимката). Тук някои ще попитат: ама как така – хем масон, хем християнин? Защото знаят, че към масоните християнството е имало, има и ще има еднозначно отрицателно отношение – и това важи както за православните, така и за римокатолиците, и за повечето протестанти.

Набляга се и на антиислямистката и проюдейска ориентация на масовия убиец от Норвегия. И априори се приема, че след като е антиислямист, той ще да е бил и християнски фундаменталист. Пасва чудесно. Чудесно подхранва и омразата към всичко незнайно и непонятно, в което странни хора странно защо продължават да вярват – все едно дали то ще е християнство или ислям, или каквото ще да е… Нали не може да се пипне, сиреч емпирично да се докаже. (Не че много от нещата, които могат да се пипнат и докажат, не създават масови убийци, но важното сега е да оплюем и без това дразнещото християнство…)

Не стига всичко друго, ами масовият убиец бил и „десен” екстремист. Ще рече – „християнски ориентиран” – още една глупост (да ме простят всички онези, които все още отъждествяват християнството с нещо „дясно” или с нещо „ляво”, или с каквото и да било в този смисъл), която също пасва отлично на развихрилата се форумна полемика.

Всъщност човекът е бил просто болен. Не е ясно точно от какво, но със сигурност не от „християнство”. Да, за масово убийство на деца всъщност думата „просто” никак не подхожда. В близките дни ще се изяснят мотивите за убийството, а те едва ли ще имат нещо общо с християнството. Със сигурност ще се появят и поредните достатъчно стойностни анализи за средата, създаваща социални психопатии и т. н., и т. н. Едва ли обаче в крайна сметка ще успеем да разберем какво е в състояние да помрачи нечия душа до такава смразяваща степен, че да загуби всяко чувство за живот и смърт. Преизподнята също крие своите тайни…

Източник: "Двери на Православието"