"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Януари, 2010
Август, 2009

Етиопската църква ще
покаже Ковчега на Завета

   Патриархът на етиопската (монофизическа) църква абуна Павел направи слисващо изявление по време на неотдавнашната си среща с папа Бенедект ХVІ: “В скоро време светът ще може да се възхити на Ковчега на Завета, описан в Библията и съдържащ каменните скрижали с Божиите заповеди, дадени на Моисей, нещо по което толкова отдавна се разискваше, съобщи преди дни християнският мегапортал Инвиктори, позовавайки се на REGIONS.RU.
   “Ковчегът на Завета от много векове се намира в Етиопия”, е заявил патриархът и е добавил: “Като патриарх аз съм го видял със собствените си очи. До този момент с честта да го видят са били удостоени само няколко големи учени”.
Патриарх Павел е казал, че оригиналният Ковчег се съхранява в една от етиопските църкви. За да не бъде откраднат, негови копия се намират във всички църкви на тази африканска държава. Освен скрижалите на Завета, в Ковчега се намират свещеническия жезъл на Аарон и неголяма златна стомна. В нея се е съхранявала манна, с която Господ е хранел Святия Си народ по време на прехода му през пустинята.
   Сведения за това, че Ковчегът на Завета се намира в Етиопия има отдавна. Счита се, че първоначално светинята е била пренесена в Египет, в местността наричаща се “Бар Га-Нешамот” („Кладенец на души”), след това на остров Ив (известен още като Слоницата от Нил), а впоследствие на остров Тана-Киркос в Етиопия, от където той е попаднал в църквата “Света Мария Сионска” в Аксум. Етиопците вярват, че Ковчега трябва да се даде на Христос, когато Той се възцари в Сион.