Парламентарен контрол

Въпросът за “сектите” влезе
в Народното събрание

Опасно е, когато държавни служители подписват фундаменталистични изяви
 


Ф. Димитров

   В миналия брой информирахме нашите читатели, че малко преди Великден, на 9 април, Община Бургас изпрати до училищата в общината документ , в който определя законно регистрирани религиозни вероизповедания като “секти”.
   На проведените официални срещи на бургаски евангелски пастори с кмета Димитър Николов, той обеща да се извини официално от свое име и от името на Община Бургас, ако след проверката по случая се установи, че са сбъркали. Същевременно, той се ангажира, ако това е така, да нареди да се спре действието на въпросното “окръжно”. Беше подадена и жалба от бургаски пастор против този  общински документ, входирана в  Общината на 14

април. Въпреки това, и след изтичане на законно установения едномесечен срок за отговор, официален такъв, до 20 май, от Община Бургас все още няма. За сметка на това обаче, кметът Николов е предложил изменение на наредбата за обществен ред и сигурност. Според това предложение, всеки който псува край морето ще трябва да се наказва с 5000 /пет хиляди/ лева глоба – в полза на Общината. Нищо лошо. Но когато същата тази община е забъркала каша, която, в обществено морален план, е отровила ежедневието на хиляди български граждани, християни, такива предложения не само се обезмислят и губят стойност, но са меко казано цинични.

Въпросите около „сектите” от изминалите седмици бяха разисквани и в Народното събрание. В петък, 16 май, по време на парламентарния контрол в Народното събрание, депутатът Филип Димитров се обърна към министъра на вътрешните работи Михаил Миков с въпроса: Смятате ли да се разграничите от това поведение и да санкционирате по някакъв начин вашия служител?


М. Миков

   Филип Димитров коментира писмото: “Говори се по застрашителен, нетолерантен, тесногръд, фундаменталистични начин за представителите на вероизповеданията.” Той подчерта, че евангелските петдесятни църкви в България имат дълга история по българските земи и са преживели атеистичния комунистически режим. Бургас е център на петдесятното движение в България през последните 70-80 години, добави той. Опасно е, когато под подобни фундаменталистки изяви стоят подписите на държавни служители, отбеляза депутатът.
     Министърът на вътрешните  работи  Миков се разграничи от отношението в писмото,  но
добави, че, според него, този случай прекалено се драматизира. Той спомена, че в Община Бургас са постъпили многобройни сигнали (три на брой – бел ред.) за определено въздействие на религиозни организации върху малолетни и непълнолетни лица. Според него проблемът не е, че се е прожектирал безплатно филма „Исус” (който е един от поводите за реакция на Община Бургас). А, че след него, са раздавали формуляри за събиране на лични данни на присъстващите. (Филмът “Исус” бе прожектиран в Бургас през 2007 г. в дните преди Великден – бел. ред.)
Народното събрание прие предложените от министър-председателя структурни и персонални промени в правителството. Много българи приеха това като стремеж към повече държавност

Миков нарече ситуацията „възникнало недоразумение”, а Филип Димитров каза, че този отговор на министъра е „замъглителен”, като изрази желание да получи по-категорична позиция по въпроса с думите: „Толерантността не личи. Искам да видя по-ясни знаци за нея.” Според него отношението на Община Бургас е тенденциозно.

В отговор на предизвикателството мини-стър Миков няколко пъти заяви, че се дистанцира от внушенията на писмото.

По този повод се е провела и среща между местните евангелски пастори Живко Тончев, Стефан Димитров и Стефан Кръстев и представители на Териториалната агенция по сигурността в Бургас. Представителите на двете страни са разяснили подробности около нарушенията. Служителите от Аген-цията са се разграничили от понятията, които са предизвикали смущения.

    Доколко може да се вярва на обещанията на новия министър, който, изправен пред празната зала на Народното събрание, обеща по-голяма религиозна толерантност и гарантира намеса на МВР само при крайни случаи, е само въпрос на време.

 
[ Затвори прозореца ]