"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Юни, 2017
Май, 2012

 Духовният свят 7)

За първи път на български език

 

П-р питър ТАН

Продължение от предишния брой

 

По долу е диаграмата показваща начина, по който преживяваме духовните измерения на времето, пространството и енергията:

 

Диаграма 2: Духовни измерения на времето, пространството и енергията

Възможно е дадено духовно преживяване да трае само една земна минута, но да бъде като шест седмици. Или да продължава няколко минути, но физически да трае една цяла земна седмица. Физическата земя отмерва линейното време чрез атомите или въртенето на земята около слънцето. Духовното време може да бъде скъсено или удължено и то приема своя пулсиращ живот от самия Трон на Бога, Който е създал времето.

Духовните разстояния, които са милиони светлинни години, когато са измервани по земни скали, могат да бъдат преминати с бързината на мисълта, но разстоянието може да бъде “духовно почувствано” по плътността на духовния материал на всяка сфера. Различните духовни сфери също съдържат различни степени на духовна енергия, спрямо най-висшите сфери, които имат най-голяма пулсация на живот.

Поради различните степени, в които всяка сфера вибрира с енергията на духовния живот, онези от най-ниските сфери не могат да видят по-висшите сфери, нито живота в тях, докато техният вътрешен живот не израстне до същата степен на живот или слава.

По същия начин ние не можем да видим перките на вентилатора, тъй като те се въртят много бързо. Неспособни сме също да видим инфрачервената или ултравиолетовата светлина, защото физическите ни очи нямат вътрешния капацитет, за да видят тази дължина на вълните на фотоните.

Физическият материален свят има най-нисшия живот и най-нисшата честота на слава. Той е подобен на “тежка кондензация на духовната субстанция, от която е съставена духовната светлина”. Поради липса на по-добра дума, ще използвам думата “астрална”, като дефиниция на областта, намираща се между духовната и материалната, за да опиша някои тайни на материалното творение.

Първа е формирана духовната материя. Тя се състои от духовната светлинна субстанция, която се появява в Божието оригинално творение. Различни пропорции на духовното време, пространство и енергия са формирали различните типове духовна материя (xT.yS.zE = различни духовни субстанции).

Разнообразните сфери на Духовните вселени се състоят от определени пропорции на субстанцията на светлината, изразени чрез различните съчетания на време пространство и материя. По подобен начин свойствата на естествената светлина (фотони) се изразяват с честота (свързана с духовната честота, енергия или вибрация), с дължина на вълната (свързана с духовното пространство) и с измерение на физическото време (свързано с духовното време). По тази причина някои аспекти на Божиите творения са напълно невидими за обитателите на Духовния свят, защото са съставени от други пропорции на духовната субстанция на време, пространство и енергия. Създадени от Бога духове прогресират в своя растеж, когато, преминавайки през духовните сфери, преживяват различните измерения и красота на Божието творение.

Животът на духовете не е зависим от духовните субстанции на времето, пространството и енергията на слънчевите системи или галактики, където те живеят. По-скоро техният живот идва директно от Бога. Формата, в която те са изявени взема субстанциите на съответния свят, слънчева система или галактика, където първоначално им е даден живот. Когато те прогресират в своя вървеж с Бога, през различните сфери, формите им се променят от слава към слава.

Физическата плоскост представлява един аспект на пропорцията, получена от разпределението и комбинацията на духовната светлинна субстанция на време, пространство и енергия. Представете си различните дължини на светлинната вълна, като различни комбинации на духовна материя (духовно време, пространство и енергия). Физическата материя е проявление само на една дължина на вълната. То е същото, както да си способен да видиш само един цвят, при наличието на всичките цветове - от инфрачервено до ултравиолетово, плюс седемте видими цветове на дъгата. Това, което ние физически виждаме, отговаря само на една дължина на вълната на тази изумителна комбинация от възможно милиони измерения на духовната субстанция на материята.

Когато човек умре, той оставя зад себе си физическото измерение, но неговият живот продължава, облечен в по-лекото измерение на тази духовна материя (по-лек в сравнение с физическия материал). Естествено, дори това “по-леко измерение”, когато се сравни с висшите сфери на слава, е “тежко”. Ако си представим, че има безчислени други сфери, по-висши в слава, можем да си дадем сметка, колко тежки изглеждат земните сфери на духове, които са от най-висшия Божий трон.

Когато духовете растат в слава през сферите, те получават “по-леките” духовни субстанции на по-висшата сфера. Така духовете от по-висшите сфери могат да бъдат невидими за онези от по-нисшите, които пък са винаги видими за духовете от по-висшите сфери.

Когато по-висши духове посещават по-нисши сфери, те вземат върху себе си субстанцията на по-нисшата сфера, а когато по-нисш дух посети по-висши сфери, той е временно защитен с покритие, така че да не се чувства неконфортно във величието на по-леката субстанция на по-висшата слава.


Диаграма 3: Различните измерения на реалността

Бог съществува извън цялото време, пространство и енергия. Той е в измерение и област, която е извън цялостното ни разбиране в момента. Духовното измерение се състои от всички духовни сфери в техните различни състояния на слава. Най-висшите духовни сфери са възвишени и по-леки, докато най-нисшите духовни сфери са по-малко славни, но все пак направени от духовна субстанция.

Етерното/астрално измерение е отделено от духовното измерение. Неговата духовна субстанция приема изменение(етерни/астрални частици) и предшества измерението на физическата материя.

Мистерии на материалния свят

Има реалности в Духовния свят, които никой човешки език не може да опише, нито да обрисува (2 Коринтяни 12:4). Съществуват цветове в спектъра на светлината, които физическата земя няма способността да произведе. Има цветове, които съдържат изцеления и влияния, още неизвестни на земята. Съществуват ноти и тонове, твърде изтънчени за сферата на земята. На лице са също сили, още недостъпни за нас, които нито могат да бъдат разбрани, нито - използвани от нас в настоящото ни развитие.

Благословенията на Духовния свят постоянно текат и вибрират към земята, но нашият мозък, съставен от физическа материя, не чувства влиянието му, въздействащо и издигащо ни нагоре. Когато духът развие духовните си сетива да приема честотите на по-висшите духовни области, тогава става способен да приема относителните благословения и влияния, течащи като река от Трона на Бога, през различните сфери, до земята.

Духовната субстанция на духовната светлина не може да стане физическа материя, без първо да премине през друго измерение. (Нека помним, че всяко измерение на духовната субстанция е формирано от различни пропорции на духовното време, пространство и енергия). Измерението, което се намира между физическото и духовното, е наречено етерно/астрално измерение – бездната (Битие 1:2).

Етерното/астрално измерение е подобно на състоянието, в което водната пара става течност (вода) и след това - твърдо тяло (лед) (Битие 1:2 – водите на бездната; Йов 38:30; Псалми 42:7; 104:5-6; Притчи 8:27-28; Авакум 3:10). Това е формата, в която водата е излята, преди да се превърне в различни форми от лед.

Всяка физическа материя има своята етерна/астрална форма, която предшества физическата форма. Етерните/астрални форми са образувани от етерни/астрални елементи, докато физическите форми са формирани от атомните частици протони, неутрони и електрони. Има четири типа етерни/астрални елементи, които формират етерния/астрален минерален живот. Те притежават мярка на енергийна жизнена сила, точно както атомите и молекулите притежават енергия. И както физическите клетки са формирани от ДНК, която е комбинация от четири нуклеониди (ACGT), етерните/астрални клетки са формирани от четири етерни/астрални елементи на минералния живот. Те са: земен тип (E), огнен тип (F), воден тип (W) и въздушен тип (A).

Тази “етерна/астрална ДНК” формира етерни/астрални клетки, които, от своя страна, образуват три по-висши етерни/астрални форми на живот: растителен, животински и човешки живот. Понеже физическата област е сътворена по модела на невидимата област, това което виждаме като физическа ДНК (ACGT) е направено по образеца на невидимата “етерна/астрална ДНК” (EFWA) (Римляни 1:20; 2 Коринтяни 4:18; Евреи 11:3).

На етерната/астрална област въздейства мисловната енергия, която протича от всички хора. Въздействието идва също от емоциите и волята на хората. Както физическите ни клетки ежедневно се обновяват чрез поемането на физическа храна, така етерните/астрални форми постоянно възстановяват своите етерни/астрални клетки, чрез поглъщането на етерна/астрална жизнена енергия. Нашите мисли имат ефект върху етерните/астрални форми, които упражняват психосоматичен ефект върху нашите физически тела.

 

Диаграма 4: Видимият свят направен по модела на невидимия свят

Древните философи имат някакво разбиране на тези истини, но има също и много погрешни неща в тяхното възприятие на областта, намираща се между Духовния и материалния свят. Китайската философия на ин (вода), ян (огън) и ки (човешка астрална енергия) дава частична истина. Гръцката философия на елементите на огъня, водата, земята и въздуха също дава частични истини. Индийската философия използва пет елемента: огън, вода, земя, въздух и етер. Китайската философия на акупунктурата използва пет елемента: огън, вода, земя, въздух и дърво.

Еврейският философ Маймонид говори за четирите елемента на огъня, водата, земята и въздуха като основа на формата (golem) на всички неща. В почти всички философии на различните земни култури, има аспект на възприятие, дошло от древността, относно астралните елементи и жизнената сила.

Голяма част от тези философии са били похабени през годините и модерната наука ги е детронирала, като грешката на древните времена, когато атомните частици на материята още не са били открити. Обаче, когато съвременната наука изследва областта на духовните, умствените и суб-атомните сили на материята, тогава ще възникне необходимостта да се преразгледат законите на материалната физика и да се изследват законите на етерната/астрална физика.

 

Диаграма 5: Опростена картина на сътворението на духовната и физическата материя

Голям брой необяснени явления във физическия свят, които не се подчиняват на естествените, физически закони, действат в по-висшите закони на етерната/астрална физика. Хадо ефекта (открит от д-р Масару Емото) на водни молекули чрез мисли и думи е причинен от ефекта на мислите върху етерния/астрален елемент на водата.

Привидната материализация на неща от духовната област е практикувана от хора, които просто са придобили умения да манипулират етерната/астрална област. Магьосниците на Египет опитаха безуспешно да се изправят срещу Моисей с материализация на змиите, чрез своите жезли (Изход 7:12). Злите духове използват случайните и празни творения на човешките мисли в астралната област, в опита си да ужасяват хората, чрез мярка на материализация. Без употребата на астрални форми и енергия, предизвикани от хората, духовете не могат да произведат някакъв ефект върху физическата област. Единственото изключение е Бог и духовете от най-висшите сфери, които притежават знание как да манипулират астралните елементи и клетки и да създадат физически ефект или да го проявят в материална форма.

Понякога цели общности са “държани силно” от някакъв мисловен модел на страх. Действайки така, те произвеждат “силна” астрална форма на страх върху своята общност, която изглежда има свой собствен живот. Астралната форма на страх “изглежда” да има свой живот, понеже той е бил хранен от страховата енергия на общността. Вероятно тя изсмуква жизнената енергия на всяка нова личност, която идва в общността. В други времена хората са се обграждали с астрални форми, които, хранейки се чрез тяхната собствена енергия, ги измъчват. В най-лошите случаи те “виждат неща”, които никой още не вижда – това са просто астрални форми, които те произвеждат върху себе си.

Злите духове са способни да манипулират тези негативни астрални форми и енергии, за да въздействат на естествения свят чрез климата, “природни” бедствия или някои материализации, които причиняват вреда на хората. Проявлението на нови болести и епидемии са също част от работата на тези зли духове.

В Духовния свят най-малкото желание или избор на личността да се освободи от тормоза на такива негативни емоции или мисли, причинява духовен щит около индивида, неговото семейство или дома му. Така никаква астрална форма, нито зъл дух не могат да проникнат. Това е подобно на щит от огън около тях.

 

Превод от английски: Живко Райнов

Редактор: Румяна Атанасова                          Следва продължение