"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Ноември, 2016
Юни, 2016

 Сезират Св. Синод за канонични нарушения на Пловдивския митрополит

 

 

 

06 ЮНИ 2016
Подписка срещу нарушения, направени от Пловдивския митрополит Николай, започнаха миряни на Асеновград. Според тях епархийският им архиерей е извършил редица нарушения на Устава на БПЦ, както и на правила на Вселенските събори. Християните са изпратили отворено писмо до Негово Светейшество патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ с молба да бъдат разгледани действията на митрополит Николай.

Според тях нарушенията са както на финансовата, така и на църковната дисциплина и човешкия морал.
В писмото се посочва, че има редица нарушения във финансирането на Духовната семинария в Пловдив, което се осъществява от Бачковския манастир без отчетни документи. Отправя се и обвинение, че са подадени неверни данни до Министерство на образованието за броя на учениците от Пловдивската духовна семинария.

Най-сериозното канонично обвинение на християните от града е порочна практика в епархията, състояща се в „изискването на финансови облаги за раздаване даровете на Светия Дух, засвидетелствано от десетки свещеници и миряни“. В изявления в медиите един от инициаторите на подписката посочи и конкретни суми: 5000 лв. за ръкоположение на свещеник в селска енория и 10 000 за въдворяване в градска.

Миряните са възмутени от участието на владиката в предизборна агитация на последните избори, с което „той грубо погазва синодални решения за неутралитет в политическия живот на църквата“, както и от великденската заря, провела се с негово одобрение в Пловдив.

Според миряните от Асеновград владиката уволнява и назначава свещеници и църковнослужители според личните си желания, а не според морлните и професионалните им качества.

В заключение асеновградчани посочват, че управлението на митрополит Николай „има сериозни нарушения по смисъла на Чл. 189 и по-конкретно Чл. 190, т.8 (симония). Заедно с това вярваме, че Пловдивският митрополит Николай нарушава в управлението на епархията ни и Чл. 81 от Устава на БПЦ – БП, както и следните свещени канони и правила на Светата Православна Църква: 29 и 30 правило на св. Апостоли,2 правило на светия четвърти Вселенски събор, 22 правило на светия шести Вселенски събор, 3, 4, 5, 16 и 19 правило на светия седми Вселенски събор“.

До сега в петицията са се подписали над 700 човека.
Тези дни в интернет се появи и контра подписка. В нея не са посочени аргументи в защита на Пловдивския владика, а само: "В подкрепа на митрополит Николай!"

Независимо от липсата на реакция от Негово Светейшество и Св. Синод, миряните от Асеновград се заричат, че ще отстоят докрай правото си да имат изряден владика, който изпълнява съвестно и усърдно своите задължения.

Източник: Двери.бг