"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Февруари, 2011
Ноември, 2009

 Статуята на Христос в Рио
де Жанейро навърши 78 години

 

На 12 октомври статуята на Изкупителя Христос в Рио де Жанейро навърши 78 години, предаде кореспондентът на РИА Новости. В подножието на монумента, признат от потребителите на Интернет по целия свят за едно от седемте нови световни чудеса, бе отслужена празнична католическа меса.

Церемонията по откриването на 30- метровата скулптура, която с времето е станала символ не само на Рио де Жанейро, но и на цяла Бразилия, се е състояла на 12 октомври 1931 год. През изминалите 78 години статуята на два пъти е била реставрирана - в 1980 и 1990 год. През 1932-ра 2000 год. е извършвано модернизиране на системата за нощно осветление. В 2003 год в подножието на статуята, на подстъпите, водещи към зрителската площадка е инсталиран ескалатор.

Статуята на Изкупителя Христос е разположена на хълма Корковада на височина 709 метра над морското ниво. За да стигнат до там туристите могат да ползват въжената електрифицирана железница, която е с 50 години по-стара от монумента. От зрителската площадка при статуята се открива живописен изглед към Рио де Жанейро, националния парк Тижука, Атлантическия океан и залива Гуанабара, в устието на който е разположен града. Всяка година статуята е посещавана от един милион души, от които повече от 700.000 са чуждестранни туристи.

Също на 12 октомври бразилците отбелязаха и още един религиозен празник- Денят на Божата майка Апаресида (в превод „Възвърнала се”), която се счита за небесна покровителка на страната.

Според преданието, на 12 октомври 1717 год. двама рибари хванали в мрежите си в реката керамична статуетка на Дева Мария. От тогава 48-сантиметровата скулптура, на която се предписват много чудотворни свойства, се счита за главната католическа светиня на Бразилия. С времето на Апаресида започнали да се покланят вярващи от цялата страна. На мястото, където е била намерена статуетката е бил построен параклис, а по-късно катедрала, която е вторият по размер католически храм, след „Св. Петър” във Ватикана.