Терапии чрез творчески изкуства: Светлина на надеждата в психичното здраве

Терапии чрез творчески изкуства: Светлина на надеждата в психичното здраве
Соня Георгиева / дек, 14 2023 / Психология и самопомощ

Терапията чрез изкуство - път към емоционалното изцеление

Често си мислим за изкуството като за един вид убежище от сивото ежедневие, но ролята му в нашия живот може да бъде много по-значима – става дума за терапии, използващи различни форми на творческо изразяване за подобряване на психичното ни здраве. През последните години и в България се наблюдава нарастващ интерес към подобни методики, което е съвсем логично - в натоварения свят, в който живеем, често забравяме колко е важно да погледнем навътре в себе си, да преосмислим емоциите и да намерим начин да ги изразим по здравословен начин. Представете си да боядисвате, да лепите, да танцувате или да представите нещо с думи, и как всичко това носи облекчение в място на напрегнатите мисли и чувства. Звучи почти магически, нали? Още повече, изкуството може да бъде като мост, свързващ вътрешния и външния свят, което прави целия процес на оздравяване още по-осмислен и естествен.

Как работят творческите терапии?

Ако се запитате какво точно представляват тези терапии, не сте сами. Смисълът на творческите терапии е да използват артистични средства като средство за комуникация с нашата вътрешност. Те са изградени върху идеята, че творческият процес може да допринесе за оздравяването и да ни помогне да разберем и разрешим вътрешни конфликти. Интересен факт е, че не е нужно да имате художествени заложби или опит в някаква област на изкуството, за да участвате. Самият процес на създаване е терапевтичен, а не крайният резултат. Спомнете си за детството и спонтанната радост, когато рисувахме или танцувахме без задръжки. Същото преживяване се цели и при възрастните, с разликата, че съзнателно се търси връзката между творчеството и вътрешния свят.

Музикотерапия - ритми, които лекуват

Замислете се за моментите, когато сте тъжни и как точно правилната песен може внезапно да подобри настроението ви. Музикотерапията е точно това – използването на музика за достигане до дълбоките слоеве на психиката. Музиката помага за намаляване на стреса, подобрява концентрацията и дори може да предизвика спомени и чувства, които са били скрити. Самата аз съм преживяла като своего рода мини терапия участието в хорове и колко това е повишавало моята самооценка и ми е позволявало да установя връзки с други хора. И кой не обича да забрави за проблемите си на зарантана на караоке вечер?

Арт терапия – изразяване без думи

И колко пъти не сме намирали думите за да изразим това, което чувстваме? В тези моменти ще бъде уместно да напомня за арт терапията. Чрез рисуване, лепене и моделиране могат да се изразят и обработят трудноизразими чувства. Освен традиционната си роля като средство за самоизразяване, арт терапията също така стимулира мозъчната активност и подобрява психомоторните умения. Една щипка интересен факт – дори гледането на изкуство може да има терапевтичен ефект. Има проучвания, които показват, че наблюдаването на картина може да намали нивото на стреса и дори да подобри физическото благополучие.

Танцова и двигателна терапия – когато движението разказва истории

А порой нещата, които не можем да кажем с думи, са точно тези, които може да бъдем изразени чрез движение на тялото. Танцовата и двигателна терапия използва танц и движение за емоционално изражение и връзка с психичното здраве. Имам и личен опит в тази област – един от най-освобождаващите моменти в моя живот беше участието ми в импровизационен танц. Танците не бяха задължително красиви или изящни, но пълни с емоция и истинност. Тук обаче не говорим за конвенционалния танц, който визираме, а за движение, което съществува извън границите на красотата и формата, и директно достига до личния емоционален опит на човека.

Драматерапия – ролите, които играем

Сега пък нека да разгледаме света на драматерапията – един метод, който ни позволява да изследваме и да преиграем различни аспекти от нашия живот чрез драматични техники, такива като игра на роли, импровизация и сценарно писане. Може да звучи малко като участие в любителско театрално представление, но всъщност драматерапията е много по-дълбока. Тя позволява да се "излезе" от себе си и да се види светът от друга гледна точка, а също така и да се изразят чувства, които може би не бихме могли да покажем така свободно в ежедневието си. Историята ми тук е свързана със студентски експеримент, в който участвах, и как през това време успях да "се срещна" с части от себе си, които дори не подозирах, че съществуват.

Литературна терапия – писането като спасение

И накрая, да не подценяваме и силата на литературната терапия – дали чрез журналиране, писане на поезия, разкази или дори писма, писането е един от най-достъпните начини за изразяване на себе си. Процесът на изливане на мислите и чувствата на хартия може да бъде катарзисен. В тази връзка ви споделям, че и аз понякога пиша без план и цел - оставям просто думите да течат от мен и винаги се изненадвам как много от това, което излиза, е осмислено и често помага да разбера повече за себе си. В крайна сметка, повече от всякога се уверявам, че писането е моят начин да пречистя ума и да освободя сърцето от натрупаните емоции.

Надявам се, че тази обширна разходка из света на творческите терапии ви е полезна и вдъхновяваща. Във време на повишен емоционален стрес и психологически предизвикателства, те са като светлина в тунела, обещаващи нов път към психическото благополучие. Докато пишех, Боби ме гледаше с онези му очи, които изразяват безкрайна вярност и разбиране, и си мисля... може би и животните, по своему, са наши терапевти. И нека не забравяме, по един или друг начин всички търсим своето изцеление и понякога най-неподозираният път може да ни отведе до него.

Докато дните минават, а Боби продължава да е моя верен спътник в този калейдоскоп на чувства и преживявания, аз ще продължа да търся и споделям все повече начини, по които изкуството може да бъде не само източник на радост, но и средство за постигане на вътрешен мир и уравновесеност. Бъдете отворени към света на терапии чрез изкуство, той определено има какво да ви предложи. До нови срещи и оставайте здрави, както по тяло, така и по дух!