5 знака, че здравето на червата ви се нуждае от внимание

5 знака, че здравето на червата ви се нуждае от внимание
Драгомир Георгиев / авг, 6 2023 / Здраве и благосъстояние

Защо е важно да разберем знаците на проблеми с червата?

Първата нещо, което трябва да знаете от мен, Драгомир, е, че здравето на червата ви е едно от най-важните неща, за които трябва да се грижите. А ако изобщо не сте сигурни защо, аз съм тук да споделя малко енциклопедична информация с вас. Червата за работят 24/7! Да, тук няма дни за отдих, няма ваканции и няма пенсия. Има работници, които работят изключително усърдно за нас и ние трябва да ги поддържаме здрави. Казват, че ако цялото наше тяло беше държава, червата ни биха били нашите верни работници в полетата, минарите в мините, които свирят без прекъсване, дърварите в горите, рибарите в морето. Уй, какво вдъхновение ме обзема!

И така, ето и първият знак, че може би трябва да обърнете внимание на червата си - честите стомашни болки, разстройства или надувания след хранене. Не обръщайте просто внимание на тези симптоми, те са вашите телесни знаци, които ви сигнализират, че нещо не е наред. Не подценявайте съобщението на тялото си. Ето историята ми с венелин, моят син. След като и неговите симптоми започнаха да се явяват по-често, отидохме на лекар и разбрахме, че малкото момче има непоносимост към лактозата. Сега сме наясно и сме в състояние да контролираме тези следи в диетата му и виждаме огромна разлика.

Знаете ли как да разберете дали сте дехидратирани?

Вторият знак е всъщност много прост. Не сте пили достатъчно вода! Дехидратацията е огромен проблем, особено при децата, и може дори да причини запек. Всъщност, през 70% от времето, когато боли стомаха ви, вие сте дехидратирани. Истината е, че ако пийте три или повече чаши вода на ден, това може да намали стомашните болки с до 45%. Това е впечатляващо, нали?

Запомнете, че когато сте дехидратирани, червата ви не функционират така, както трябва. Това може да доведе до симптоми като тежест в стомаха, болка, диария или запек. Ако ви се налага да празнувате колата по-малко от три пъти на ден, може да сте дехидратирани. И така, добавете още чаша вода към рутината си или, още по-добре, се уверете, че пиете около 2 литра вода на ден.

Малко повече за важността на диетата ви

Третият знак: храната ви. Или по-конкретно, диетата ви. Забелязвате ли как всяка диета, все пак, започва да ви присаждат идеята за балансирано хранене? Изобщо не се страхуваме от думата "режим", стига той да е разнообразен и богат на всичко полезно. Mоля ви, не изпадайте в крайности. Оставете изкуствените добавки, консервантите, енергийните напитки или безкрайните литри кафе на ден. Те вредят, но можем да наложим контрол върху тях.

Ето я и моята диета: много плодове и зеленчуци, малко месо (тъй като не сме фермери, рибари и дървари на истинския живот), голяма чаша вода, малко седяща работа, малко слънце, малко усмивки и много любов. Ако не се чувствате добре след хранене, е много възможно да се нуждаете от промяна в диетата си. Например, нека пропуснем пицата и добавим някои зеленчуци.

И последно, за важността на редовитите проверки

Четвъртият и последният знак: поради някаква причина не сте били на преглед при гастроентеролог от доста време. Това е също толкова важно, колкото и да се храните балансирано. Редовните медицински прегледи могат да предотвратят множество проблеми, включително онези, свързани с червата. Ако не сте били на преглед от няколко години, време е да посетите гастроентеролог. И не забравяйте да разказвате деликатните си страници от живота - това помага на специалистите да ви помогнат.

И така, със завършването на моята статия, съм мирен, че съм ви помогнал да вървите по правилния път спрямо здравето на вашите черва. И да, ще се съглася с вас, че е важно да се забавляваме и да смятаме, но няма по-голяма радост от това да се грижим за себе си и да се почувстваме добре.

Пожелавам ви радост и здраве, да обичате и бъдете обичани и да не забравяте - любовта е във въздуха, а здравето е в червата!