Бъдещето на психичното здраве: Терапии чрез творческите изкуства

Бъдещето на психичното здраве: Терапии чрез творческите изкуства
Драгомир Георгиев / юли, 30 2023 / Психология и Здравеопазване

Въведение в терапиите чрез творчески изкуства

Когато говорим за творчески изкуства като форма на терапия, много хора може би мислят за деца, които рисуват картини, за да изразят своите чувства. Но, терапиите чрез творчески изкуства не саботироват тематика. Те варират от изкуството и музикалната терапия до танц и драма терапия. Тези терапии са насочени към подпомагане на пациентите да се справят с негативни емоции, стрес и травми.

За съжаление, в България темата за психичното здраве е все още табу. Ето защо откривам огромна стойност в споделянето на информация в тази област. Според мен, неговото бъдеще можете да разберете сами.

Изкуството като форма на терапия

Едно от най-популярните и известни форми на творчески терапии е изкуството терапия. Тя включва рисуване, моделиране, колажи и други визуални изкуства. Идеята е, че процесът на творчество може да помогне на хората да изразят и обработват свои трудни емоции в безопасна и подкрепяща среда.

Спомням си случай от мое детство, когато бях много разстроен и тревожен заради предстоящото преместване на нашето семейство. Опитах се да се справя с тези емоции, като рисувах картини. Най-първо, използвах много сиво и черно. Но с всяка нова картина, цветовете постепенно ставаха по-светли и жизнени. Това беше начинът, по който успях да предада своите страхове и тревоги на хартията и да се освободя от тях.

Музиката като терапевтичен инструмент

Музиката има силата да пробуди най-дълбоките ни емоции. Тя може да ни успокои, да ни приведе до сълзи или да ни подкрепи в нашите битки. Музиката е уникален език на душата, който всеки може да разбере.

Музиката, точно както изкуството, може да бъде мощен терапевтичен инструмент. Музикалната терапия включва различни видове дейности, като пеене, свирене на инструменти, слушане на музика или композиране на собствени мелодии.

Сила на танца и движението

Махайки на думите и говорейки през тялото си, можеш да преодолееш много страхове и тревоги. Танцът и движениемът са естествен начин за изразяване на емоции, особено ако е трудно да ги описваме чрез думи.

Танцовата терапия може да включва всичко от простото стъпване или люлеене до комплексни хореографии, всичко зависи от способностите и предпочитанията на всяка личност.

Драматизация и ролева игра като терапевтични методи

Може би си мислите, че това се отнася единствено за хората с театрални таланти, но не е така. Драматерапията не изисква актьорски умения или предишен опит в театъра. Тя е там, за да служи на целта за оздравяване, а не за да ни превърне в професионални актьори.

Драматерапията включва ролева игра, импровизация, рецитация на текст и други сценични дейности. Тези дейности не само помагат на хората да изразят свои трудни емоции, но също така подпомагат развитието на социални умения, смелост, увереност и самопознание.

Писането за психичното здраве

В свят, в който всяка мисъл може да бъде изразена чрез думи, писането представлява голяма стойност. От ранния ми детински период имах склонност да изразявам своите мисли чрез набиване на клавишите на старата машина за писане на баща ми.

Писането като форма на терапия, известно още като записване или дневник терапия, включва поемане на навика за редовно записване на мисли, чувства и изживявания. Макар и тази форма на терапия да се извършва обикновено веднъж на ден, няма строги правила. Бих препоръчал тази форма на терапия на всеки, който търси начин да осмисли и обработи своите чувства и мисли.

Терапии през природата и животните

Няма нищо свързващо ни повече с природата от животните и растенията около нас. С прихода на цифровата ера, ние все повече губим връзката си с тях. Но терапиите чрез природата и животните ни предлагат шанс да възстановим тази връзка и да въздействаме положително на нашето психично здраве.

Животните, било то кучета, котки, коне или дори змии, не съдят или критикуват. Те не се интересуват от нашите материални стойности, преуспявания или неуспехи. Те просто обичат и се радват на нашето присъствие. Това често помага на хората да се освободят от стрес, тревога и депресия, а също така улеснява процеса на оздравяване и възстановяване.

Бъдещето на психичното здраве и творческите терапии в България

На фона на все повече разбиращи се в терапевтичното изкуство и привърженици, терапиите чрез творческите изкуства набират на популярност у нас и в цял свят. Все повече хора стават съзнаващи за техните ползи и начините, по които могат да подобрят нашето психично здраве. В бъдеще – очаквам да видя широкото прилагане на творческите терапии в България за подпомагане на психичното здраве.

Тези терапии обещават голям потенциал за бъдещето на психичното здраве. От наша страна, като общество, трябва да се откажем от стереотипите и табутата и да приветстваме нови идеи и подходи, които могат да помогнат на хората да се справят с психичните си проблеми.