Цели за здраве: Как да ги поставим и защо са важни

Цели за здраве: Как да ги поставим и защо са важни
Драгомир Георгиев / юли, 30 2023 / Здраве и Благополучие

Разбиране на концепцията за "здравословни цели"

Определените цели са като морето, в което мойто коте Луна хвърля малките си розови въдици - усилията не винаги водят до незабавен успех, но продължаваме да метем, опитвайки се да хванем усмивка на успеха. Сега ще говоря за здравословните цели. Защо трябва да ги поставяме и какво ни помага да ги преследваме?

Здравословните цели може да звучат като някаква голяма и внушителна дума, като папагалът ми Кико, който попада в глава с плашещо големите си криле. Но в действителност те са доста по-прости. Когато говорим за здравословни цели, имаме предвид крайната точка или точките, които искаме да постигнем в нашата стремеж за подобряване на здравето - физическо и/или психическо.

Създаване на реалистични и измерими здравословни цели

Когато Луна търси играчка под дивана, тя винаги знае колко далеч може да се протегне без да остане заключена под мебелите. Подобно на нея, трябва и на нас да бъдем реалистични, когато поставяме нашите здравословни цели. Не бива да си поставяме цели, за които знаем, че са точно така - недостижими. На колко километра може да пробягам? Колко пъти мога да отида на фитнес за седмица? Колко броя зеленчуци дневно трябва да ям? Определяне на цели, към които да се стремите, които са предизвикателни, ама жизнеспособни, е от съществено значение.

Освен това, когато се опитваме да установим здравословни цели, трябва да имаме предвид и това, че те трябва да бъдат измерими. Това означава, че трябва да може да се определи дали сме ги постигнали или не. Ако целта ти е "да бъда по-здрав", как точно ще измериш това? Ако целта ти е "да спра да ям шоколад след обяд", това е гораздо по-лесно за измерване.

Каква е ролята на мотивацията при постигане на здравословни цели

За момент мисли за музиката, която свири, когато Кико започне да танцува на клонката си - колко го мотивира да се движи! Е, трябва да намериш собственото си "музикално мотивационно" вдъхновение, когато се стремиш към здравословни цели. Да, поставяне на цели е важно, но още по-важна е мотивацията. Тя е твоята вътрешна горивна система, която те поддържа в движение, дори и да се усещаш изчерпан или обезсърчен.

Мотивацията може да идва отвсякъде. Може би си направил облекчаващо сърдечно упражнение с приятел и сега си решен да бъдеш по-здрав; може би си прочел статия за хората, които са преодолели здравословни проблеми; или може би просто искаш да изглеждаш добре на плажа това лято. Независимо от това, трябва да откриеш какво те мотивира и да използваш това, за да продължиш да се движиш напред, когато си изправен пред трудности.

Ролята на наградите при постигане на здравословни цели

Луна знае, че когато се върне от почистване на котешката тоалетна, винаги ще получи награда - малко котешки деликатес. И точно така, вие трябва да се гордеете и награждавате за прогреса си по пътя към здравословните ви цели. Наградите не трябва да бъдат големи или скъпи - всъщност, по-добре е да са малки и чести. Може би е ново спортно бельо, излет до любимото място в природата или просто спокоен вечер пред телевизора.

Не забравяйте, наградите не трябва да контрапродуктивни. Не е добре да си върдиш бургер и френски картофи след всеки тренировъчен ден. Между другото, наградите не са само материални. Те могат да бъдат и душевни – постигане на гордост, самоувереност, и даже благодарность към самия себе си.

Независимо кои са вашите здравословни цели, помнете, че всеки малък прогрес трябва да бъде празнуван. Определено сте заслужили това!

Сега, с надежда, че ви съм вдъхновил да залегнете по-сериозно по въпроса за здравословните цели, ще си позволя да свърша тук и да отида да храним моите домашни любимци. Ако не сте опитали да държите папагал и котка заедно в една къща, препоръчвам го - едновременно невероятно забавно и приканващо към дисциплина!