Крайният списък за поддържане на здравето на вашите черва

Крайният списък за поддържане на здравето на вашите черва
Даниела Иванова / сеп, 7 2023 / Здраве и добро самочувствие

Разбирането на биохимията на чревния тракт

Разбирането на биохимията на чревния тракт не е лека задача. Играете ли ролята на химик в кухнята? Аз също, и моят съпруг Александър също. За да поддържаме добро чревно здраве, той и аз целим да докараме нашето тяло на оптимално ниво. Във всяка храна има множество химически съставки, които работят заедно, за да подпомогнат здравето на нашите чрева. Тази секция ще се фокусира върху такива следи, които помагат за подкрепа на бактериите в нашите чрева и водят до още по-здрави храносмилателни системи.

Какво да ядем за подкрепа на чревната флора

Всички знаем, че хубавото здраве започва от нашите черви. Ако те са щастливи, ние сме щастливи. И така, какво да ядем, за да поддържаме удовлетворителното си чревно здраве? Има МНОГО храни, които са полезни за нашите черва, включително пробиотици, пребиотици, цинк, магнезий и ферментирани храни. Но нека не забравяме и храната, което е полезна за нашите черва и поради други причини. Например, ягодите и черешите са особено богати на антиоксиданти, които помагат да се борят с вредните свободни радикали в нашите тела.

Умереност е ключът към добро здраве на червата

И не на последно място, е важно да се стремим към умереност по отношение на всичко, което правим. Умереностът е ключът към добро здраве на червата. Да, дори и при приемане на здравословна храна. Например, консумирането на прекалено много пробиотици може да доведе до бързо натрупване на бактерии в чревния тракт, като създава небаланс. Подобно на това, прекомерният прием на пребиотици може да доведе до преразмножаване на определени видове бактерии или гъби, които могат да бъдат вредни.

Физическа активност и сън за подкрепа на чревната флора

На последно място, но не по важност, добро здраве на червата изисква определена степен на физическа активност и достатъчно сън. Упражненията помагат за поддържане на баланса на бактериите в нашите чрева, докато сънят позволява на тялото да се възстанови и да изгради нови, здрави бактерии. За да запазите чревната си флора във форма, опитайте се да осигурите достатъчно време за отдих и релаксация.