Разбиране на психичното здраве: Пълен наръчник

Разбиране на психичното здраве: Пълен наръчник
Драгомир Георгиев / юли, 30 2023 / Психология и психично здраве

Първи стъпки към разбирането на психичното здраве

Ако бяхме по-общно познати, вероятно щях да ви кажа за моите питомци - очарователният папагал Кико и любимата ми котка Луна. И все пак, днес не за тях ще говорим, а за нещо малко по-различно и дълбоко персонално - психичното здраве. Започнем с основите – психичното здраве не е просто отсъствие на ментални расстройства. То означава усещане за благополучие, способност за ефективно функциониране в ежедневието и възможност за преодоляване на стреса, свързване с други хора и продуктивно работене.

Според Световната здравна организация (СЗО), психическото здраве е „състояние на благополучие, при което индивидът осъзнава своите способности, може да се справи с нормалните стресови животни ситуации, може да работи продуктивно и плодотворно и е в състояние да допринесе към общността си“. Много важно е да ви е ясно, че това не означава, че трябва постоянно да се чувствате щастливи. Така, както ние всички от време на време се чувстваме тъжни или стресирани, така е и с психичното здраве.

Фактори, засягащи психическото здраве

Нека се обърнем към факторите, които засягат психическото здраве. Има много фактори, които могат да влияят на психическото ни здраве, включително биологични фактори като генетика и химия на мозъка, животни опити като травми или злоупотреби и семейна история на психически проблеми. Например, бедност може да повиши риска от някои психически проблеми, така както изолацията и дискриминацията поради пола, расата, сексуалната ориентация, религия или език.

Ако аз, Драгомир, трябва да съм напълно честен, привидно безобидните обстоятелства може да предизвикат огромно въздействие върху психическото здраве. Правя толкова необходима преценката на нашата собствена уникална уязвимост към стрес в дадена ситуация и съответната грижа за себе си.

Скритите разрушители на психическото здраве

Това, което може да ви изненада (или да не ви изненада въобще, ако сте точно като мен, който буквално всеки ден чете нещо за психологията и стреса), е колко влоши състоянието на психическото здраве могат да са съвременни "приятелски" обичай - недостатък на сън, скрити стресови фактори като шум в офиса или дома, невероятното количество информация, което обработваме всеки ден заради социалните мрежи и новините и т.н.

Примерно, съдържанието, което консумираме онлайн, може да е особено опасно за психическото ни здраве. Изследвания показват, че употребата на социални медии можете да води до по-високи нива на сравнение с други и завиствие, което може да доведе до по-големи степени на незадоволство от живота, тревожност и депресия. При моята котка Луна, например, не съществува такъв проблем, но ние, хората, действително трябва да вземем под внимание тези фактори и забавим малко оборотите на нашия дигитален живот.

Как да поддържаме психическото здраве?

Време е да погледнем каква е действителната грижа за психическото здраве. Мютра през деня, съвсем естествено, ще започна с няколко очевидни стъпки: редовното движение е важно не само за физическото, но и за психическото здраве. Забележете, че няма нужда да идете на фитнеса всеки ден – даже кратка разходка на открито може да помогне. За мен, например, е съвсем различно когато изкарам време със своя папагал Кико в градината – това има успокояващо въздействие, с което малко какво може да се сравни.

Друга важна стъпка е добрата храна. Балансираното и здравословно хранене помага на мозъка - както и на останалата част от тялото - да функционира добре. Богатите на омега-3 мастни киселини риби, например, са доказано полезни за психическото здраве.

Подкрепата на близките: златната връзка с психическото здраве

Да не забравяме също и социалната подкрепа: хората, които имат силни семейни или социални връзки, обикновено са по-здрави от хората, които нямат такива връзки. Споделянето на мисли и чувства с доверен приятел или член на семейството може да ви помогне да се справите с трудни времена. Не подценявайте силата на близкостта и разбирането – това е нещо, което пренасям и в отношенията си с домашните си любимци. В края на краищата, ние сме социални същества и взаимодействието с други е съществена част от нашия живот.

В заключение на темата, бих искал да подчертая, че психическото здраве е не по-малко важно от физическото. Всеки може да страда от психически проблеми – те не правят изключение за възраст, раса, религия или пол. Споделянето на вашите мисли и чувства с някого, на когото му доверявате, може буквално да спаси живота ви. Нека всички ние бъдем тази подаваща ръка или отворено ухо за някого, който се намира в нужда.