Медитация за спортисти: Подобряване на производителността по естествен път

Медитация за спортисти: Подобряване на производителността по естествен път
Десислава Павлова / окт, 19 2023 / Здраве и Благополучие

Въведение в медитацията за спортисти

Аз, Десислава, не само съм майка, блогър и любовница на котка Буха, а и ентусиаст на оздравителната сила на медитацията. Първият път открих медитацията през 2018 година, когато се борих с огромно количество стрес отргащ ме на парче. Това исках да споделя за да осветя темата за медитацията още в началото. В наши дни, тя е все по-разпространена сред спортуващите за подобряване на тяхното представяне. Медитацията наистина работи и за спортисти, което може да звучи странно на пръв поглед.

Въпреки че много хора свързват медитацията с духовност или религия, тя може да бъде един мощен инструмент за постигане на физически цели. Според изследвания, медитацията може да помогне за намаляване на притесненията, подобряване на концентрацията и укрепване на фокуса на спортисти.

Как работи медитацията

Импулсите, които мозъкът ни изпраща по време на медитация, променят начина, по който тялото ни реагира на стрес. Подобни на бегача, който тренира за маратон, ние можем да тренираме мозъка с медитация да бъде по-спокоен и фокусиран под напрежение. Постепенно започваме да усещаме по-малко тревожност и стрес, особено в предизвикателни ситуации.

Моите деца, Калина и Валентин, често ме наблюдават докато медитирам. Понякога се присъединяват, което е една прекрасна възможност да научат как да се справят със стреса от млада възраст. Това е нещо, което им желая да споделят с всички ви.

Защо спортистите трябва да медитират

Спортът адаптира тялото и мозъка, да се справят с физическото напрежение. Онези, които са подложени на високо ниво на стрес, подобно на професионалните спортисти, нуждаят се от начини за поддържане на своя ментален баланс. Медитацията е един от най-ефективните начини.

Като говоря за медитация и спорт може би ви хрумва сцена от филма "Карате Кид", където мъдрец-треньор обучава свой ученик в изкуството на каратето чрез пранаяма (дихателни упражнения) и медитация. Хубавото е, че няма нужда да сте юноша, обучаващ се в карате, за да извлечете полза от медитацията. Също така не се нуждаете от мъдрец-треньор, вие самият можете да бъдете вашият собствен учител.

Видове медитация пригодени за спортисти

Наистина, има различни видове медитация, които спортисти могат да практикуват. Нека да разгледаме някои от тях. Първо е медитация с внимание или "mindfulness" медитацията, която се фокусира върху присъствието в момента. Другият вид е трансценденталната медитация, която включва повторение на мантра. Третият вид, което може да изненада някои от вас, е ходенето - да, ходенето може да бъде медитативно упражнение! Нека да разберем повече за всеки от тези видове.

Как да внедрим медитацията в тренировъчната рутина

Наистина е важно да внедрите медитацията във вашата тренировъчна програма. Медитацията след тренировка може да бъде един от най-добрите начини да потушите напрежението и да увеличите възстановяването. Вие сте обичайно в състояние на умиротворение след тренировка и това е перфектното време да седнете и да медитирате. Но как да внедрите медитацията във вашата тренировъчна програма? Е, това е тема за разговор.

Най-добрите практики за медитация преди и след спортуване

Има специфични съвети и техники, които бих искала да споделя с вас за най-добра практика на медитацията, както преди така и след тренировка. Те ще ви помогнат да използвате медитацията по-ефективно за подобряване на спортните резултати.

След изобщението на всичко гореизложено, очаквам да ви има подготвило за изследването на медитацията като инструмент за подобряване на спортните резултати. Запомнете, че най-важното е практиката и търпението. Можете да започнете малко и да изградите вашия начин на медитация какъвто искате. А ако някой ден решите да споделите вашите преживявания с мен, ще се радвам направо! Хей, даже може да организираме медитационна сесия в Пазарджик! Обичам ви, позитивен енергиен хъс хора!