Непознатата територия на творческите арт терапии

Непознатата територия на творческите арт терапии
Драгомир Георгиев / юли, 30 2023 / Категория: Изкуство и терапия

Разбиране на творческите арт терапии

Арт терапията е форма на лечение, която използва изкуство като основна форма на комуникация. Тя обхваща широка гама от творчески техники, включително рисуване, скулптура, колаж и дори драма. "Непознатата територия" на арт терапията е, че въпреки, че тя е едва на 70 години, все още има толкова много, което не знаем за нея. От какво е в състояние да излекува нашия ум и тяло, до каква роля играе в културата и социалните норми.

Интересното е, че арт терапията може да се окаже ефективна дори и когато други форми на терапия не са довели до промяна. Стефания и аз имаме две деца, и често забелязваме, колко натоварени могат да бъдат от училище и домашните задачи. Без значение колко се опитваме с консултации и помощ, понякога е пряко изкуството, което носи промяна.

Видове арт терапии и как те работят

Спектърът на арт терапиите е широк като радугата и включва рисуване, музикотерапия, танцотерапия и драматургия, за да споменем само няколко. Всички тези форми на изразяване ни позволяват да изследваме несъзнателното, да обсъдим проблеми и да търсим лечение. И всичките тези форми на терапия могат да бъдат използвани по индивидуален или групов начин.

Както може би предполагате, тези различни форми на арт терапия са съсредоточени върху различни аспекти на нашето здраве и благополучие. Например, музикотерапията може да помогне при анксиозност или депресия, докато творческите терапии като рисуването или скулптурата могат да помогнат на хора да изразят скрити или потиснати чувства.

Ползите от арт терапията

Ползите от арт терапията са не само психически, но и физически. Тя ни помага да запълним вакуума между думите и чувствата, помагайки ни да изразим нещо, което може да е трудно да се изрази с думи. Тя ни учи да се справяме с емоциями, да придобиваме увереност в себе си и да се учим на себе сибе си.

Независимо дали сте художник или не, арт терапията ви позволява да изразите своите чувства и мисли по начин, който е автентичен и вярен на вас. Това е особено важно за хора, които са преживели травми или са преживели трудни животни ситуации, и търсят начини да се изкажат и да се излекуват.

Как да изберете широкия спектър от арт терапии

Изборът на правилната форма на арт терапия зависи от вашите лични нужди и интереси. Например, ако сте почите от естетика и цялата ви работа се върти около нея, рисуването или скулптурата може да бъде добър избор за вас. Или ако сте енергичен и обичате движение, тогава би било смислено да обмислите танцова или драматерапия.

Не забравяйте обаче, че независимо каква форма на арт терапия изберете, най-важното е да се чувствате удобно и свободно да се изразявате. Не трябва да се притеснявате от оценка или критика. Творческите процеси трябва да бъдат терапевтични, балансиращи и доставящи удоволствие.

Въпроси, свързани с творческите арт терапии

Както при всяка форма на терапия, могат да възникнат въпроси относно творческите арт терапии. Някои от тези въпроси могат да бъдат: "Трябва ли ми арт терапия?", "Каква форма на арт терапия би ми помогнала?" или "До колко дълго ще имам нужда от арт терапия?".

Отговорите на тези въпроси са относителни и зависят от много фактори, включително вашият индивидуален животен опит, емоционалната ви кондиция и уменията, които вече притежавате. На пръв поглед изглежда, че има тъй много неизвестни, но като цяло, арт терапията има потенциал да бъде изключително обогатяващ и полезен опит.

Творческите арт терапии и мен

Поемайки обратно към моето лично пътуване в арт терапиите, бих искал да споделя едно от моите първи опити. Беше на средата на един от най-трудните и стресиращи периоди от моя живот. По това време Стефания и аз имахме трудности в отношенията си и общо взето животът ми беше обзет от хаос.

Проведох няколко сесии с арт терапевт, който ме насърчи да изразя емоциите си посредством рисуване. Бях много скептичен първоначално, но с времето тези сесии станаха преобразуващи. За първи път отдавна успях да изразя онези мрачни чувства и мисли, с които толкова дълго време се борех да се справя думите.

Краят на нашето пътуване

Творческите арт терапии са непознати територии, които ни дават възможността да разкрием скрити аспекти от себе си. Освен че ни позволяват да изразим трудно определими чувства, те предлагат и множество други ползи като справяне със стреса, подобряване на самочувствието и подпомагане при лечението на ментални заболявания.

Въпреки че творческите арт терапии засягат непозната територия, съм убеден, че тя е пълна с възможности за процеси на изцеление и растеж. Да обхождате подивяло скъпоценното вътрешно пространство, което се скрива зад шумото и раздвижването на ежедневието, е крайно важно. И арт терапията е един идеален насокодател в тази случай.