Открийте животопроменящите ползи от практикуването на спокойствие

Открийте животопроменящите ползи от практикуването на спокойствие
Мирела Иванова / окт, 26 2023 / Психология и самопомощ

Открийте животно-променящите ползи на практикуване на спокойствие

Лична история, която ми дойде на ум, позволява ми да разгледам темата за спокойствието още по-детайлно. Неделната ми сутрин често започва нагло, когато папагалът ми Кико започне да крещи от своята клетка, тихият ми сън бързо приключва и се събуждам аз и целия мой апартамент в Благоевград. И то не става въпрос за вътрешния мира, който искам да постигна в тази част на деня. И накрая, Луна, котката ми, скача на леглото ми и ме гали по носа със своя пухкав опашка. Докато първите минути след събуждането може да са стресирани, аз отделям време, за да практикувам спокойствие, намирам баланс и ре-центрирам деня си.

Спокойствие - медицината за вътрешно благосъстояние

Светът извън нас може да бъде динамичен и бърз, но в нашия вътрешен свят имаме контрол. Спокойствието е прекрасно средство, което ни помага да намираме покой в онуй "вътрешен свят". То създава лично пространство, където мыжем да вземаме под въдодействие вътрешния си шум и стрес. Повярвайте ми, аз имам възможност да го проверя всеки път, когато Кико започне своя "далечен диалог" с околните папагали.

Спокойствието и неговите ползи за физическото здраве

Физическите ползи от спокойствието могат да включват подобряване на общото здраве, намаляване на стреса и подобряване на съня. Тези фактори съществуват и към нас пристигат в комбинации, може би в отговор на стресови ситуации или когато ние просто имаме нужда от няколко минути на мир. Аз лично мога да гарантирам за ползите от спокойствието върху сънищата и общата релаксация, особено след някой интензивен ден с детето ми Венелин.

Спокойствието и менталното здраве: връзката, която трябва да знаем

Спокойствието има пряка връзка и с менталното ни здраве. Редовното практикуване на спокойствие помага за повишаване на удовлетворението от живота, намаляване на симптомите на депресия и анксиозност и подобряване на концентрацията и вниманието. Гледайте го като гимнастика за ума - тренирахме дано за постигане на физическа подготвеност, също така тренираме ума за развиване на вътрешна устойчивост и сила посредством спокойствието.

Техники и стратегии за практикуване на спокойствието

Съществуват много техники и стратегии, които можем да използваме, за да практикуваме спокойствието в ежедневието си, включително дихателни упражнения, йога, медитация и следване на рутини, включващи осъзнаване на момента. Например, когато Кико започне да крещи в неделна сутрин, аз лично прилагам техники за дихане и медитация, за да не изгубя контрола и да запазя спокойствието. И се стремя да използвам тези моменти, в които ми е трудно да се справя със стреса, като възможност да практикувам и укрепя способността си да остана спокоен.

Балансирането на живота чрез спокойствие: продължителен процес, а не еднократна цел

Спокойствието не е еднократна цел, тя е продължителен процес. Трябва да се смотрим на спокойствието като на пътуване, а не като на пункт от дневния ни списък. Не можем просто да поставим отметка до него и да се движим напред. Ето защо е важно да видим спокойствието като непрекъснато практикуваме и да инвестираме време и усилия в следването на този път. Лично, аз го виждам като част от рутината ми, която ще ми помогне да се справя по-ефективно с различни ситуации в живота. Не е важно дали е почти 7 часа в неделя сутрин и папагалът ми започва да крещи, все още ще намеря начин да практикувам спокойствието и да усетя благосъстоянието, което идва от него.

Да, животът понякога ни предлага свои предизвикателства, но спокойствието и техниките, свързани с него, ни предоставят средствата, които ни трябват, за да се справим с тях. Посветете време, енергия и самообич да откриете вътрешната си спокойствие и да поработите по нея, и гарантирам, че облагите ще бъдат богати и променящи живота.