Практически съвети за включване на осъзнатостта в ежедневието

Практически съвети за включване на осъзнатостта в ежедневието
Драгомир Георгиев / юли, 30 2023 / Личностно развитие

Разбиране на Осъзнатостта

Преди да се потопим в конкретни практически съвети за развиване на осъзнатост, нека първо определим какво точно означава това понятие. В общи линии, осъзнатостта е способността ни да бъдем напълно „наяве“ в настоящия момент, свободни от трудности на миналото или тревоги за бъдещето. Тази осъзнатост дава възможност да откриваме и съзнаваме света около нас вече не автоматично, а в пълния му блясък.

Как осъзнатостта може да подобри живота ни

Осъзнатостта е под силна научна лупа и досега изследванията по тази тема са абсолютно сблъскащи. Според изследванията, прокарани от различни университети и изследователски центрове по целия свят, осъзнатостта наистина има способността да се противопостави на стреса, повишава удовлетвореността от живота и помага за подобряване на менталното здраве. Осъзнатостта дори може да помогне при лечението на много тежки психически заболявания.

Въпросът на "Как?"

Сега, когато признаем огромните ползи от упражняването на осъзнатост, трябва да отговорим на един много важен въпрос - „Как мога да стана по-осъзнат?“. Спокойно, не трябва да сте монах от Тибет или да използвате престарели методи на йога, за да развиете тази жизненоважна умение. Осъзнатостта може да бъде практикувана и култивирана в обикновената ежедневна рутина. Имаме много начини и методи, с помощта на които можем да включим осъзнатостта в нашия ден.

Практикуване на осъзнатост в домакинството

Осъзнатостта може да бъде практикувана във всички аспекти на нашия живот, дори и като изпълняваме най-монотонните домашни дейности. Например, докато сме в кухнята и мием чинии, можем да съсредоточим вниманието си върху всяко движение, всяка капка вода, всеки звук. Когато сме напълно наяве в тази дейност, в момента, биваме по-осъзнати. Съвет: Приемането на тази практика може да представлява предизвикателство в началото, но продължавайте да пробвате. Отнема време да сме осъзнати във всяко наше действие.

Осъзнатост при хранене

Храненето е още една ежедневна дейност, в която можем да въведем принципите на осъзнатост. Колко пъти сме яли бързо, без дори да сме осознали вкуса на храната си? Или някога ли сте губили наднормено тегло, без да осъзнавате колко и какво всъщност ядете? Осъзнато хранене помага да сме в тясна връзка с това, което ядем, как ядем и колко ядем. По този начин, можем да контролираме консумацията на храна и да поддържаме здравословно тегло, докато се наслаждаваме на всяка хапка.

Осъзнатост при работа

Можем да въведем принципите на осъзнатост и в професионалната си дейност. Осъзнатостта при работа може да помогне за намаляване на стреса и за повишаване на производителността. Можем да се начало на работния ден с минути на тишина, за да придобием по-добър контрол над мислите и емоциите си за предстоящият ден. Периодичното вземане на малки паузи за осъзнато дишане може също да помогне за поддържане на добро състояние на ума, докато се справяме с натовареното работно ежедневие.

Помнете, осознатостта е не просто техника или практика - тя е начин на живот. Нека открием своето вътрешно спокойствие, не зависимо дали сме в офиса, у дома или в условията на хаотичното ежедневие. Може би звучи странно, но веднъж, когато осъзнаем, че сме се "изгубили" в обикновените ни действия, то това е моментът, когато сме в състояние на осъзнатост - защото самото осъзнаване, че сме се "изгубили", е първата стъпка към "намирането" ни отново.