Силата на намаляване на стреса: Отключете вашия потенциал

Силата на намаляване на стреса: Отключете вашия потенциал
Драгомир Георгиев / авг, 7 2023 / Здраве и благополучие

Познаем стреса отвътре

Стресът е станал като това злокобно облако, което си лежи нависнало над нас и всяка минута очакваме да избухне със силна буря. Всъщност стресът е естествена реакция на организма, която ни помага да се справим с определени ситуации. Обаче, като се наложи да се изправям пред пресата за пътуване по времето Мания в Замунда, съм фен на телевизионните комедии, но това... Това беше друго ниво на стрес! Не че имах конкретен проблем с височините, но бях съвсем сигурен, че не съм готов да ги срещна отгоре-надолу със скоростта на светкавица.

Всъщност, коригирайки стреса, можем да отключим потенциал, на който дори не подозираме. Намаленето на стреса може да ни помogne да живеем по-щастлив и удовлетворяващ живот. Но как? Е, тук ще ви дам няколко идеи.

В здраво тяло, здрав дух

Ха, безспорно сте чули това изречение няколко пъти, но има своята истина. Физическата активност се е оказала един от най-добрите начини за справяне със стреса. Но не, не ми говорете за фитнес залата. Мама Луна и баща Кико (за тези от вас, които не знаят, те са котката и папагалът ми) ми доставят достатъчно физическа активност с карането на велосипед около Благоевград и дългите шетки във вечерните часове. Парчето време, което посвещавам тези действия, ми помага да изтласкам стреса и да се чувствам по-свеж и жизнен.

Дъховете на телата: Доказаната сила на йогата и медитацията

Намерихме го! Ами, всъщност йогата и медитацията отдавна съществуват тук. Само че малко по-малко хора наистина са изпробвали тези дейности. Шшш,махайте се нецивилизовани мисли, днес ще разбера как йогата и медитацията помагат за постигане на състояние на по-голяма спокойствие и съзерцание. Първото, което трябва да си спомните, е, че не трябва да сте майстор йога, нито да може да летите, за да започнете.

По-щастливите хормони: Как стресът влияе върху нивата на хормоните ви

Вие знаете ли какво всъщност е сочувствието? Той го ръководи организмът ни, когато сме в стресова ситуация. А когато се започне, той действа като катализатор, който предизвиква редица реакции в тялото ни, като съкращаване на дишането, увеличаване на сърдечния ритъм и т.н. Но знаете ли какво е най-важното в това? Хормоните на щастието! Всеки път, когато усмихвах моето дете Венелин, всеки път, когато се чувствах щастлив и спокоен, това беше благодарение на тях.

Силата на почивката: сънът като ключ за справяне със стреса

Тук нека не забравим и сънят. Да, да, тези сладки 8 часа всеки ден, през които главата ни решава всичко неприятно, а тялото възстановява силите си. Е, когато не се отправяме към кухнята за нощна закуска, разбира се. Има голям връзка между добрите направления в съня и стреса. Спяйки добре, тялото възстановява своите ресурси и ние се събуждаме по-свежи и енергични.

На края на деня, намаляването на стреса не е толкова сложен процес, колкото изглежда. Изисква ежедневна ангажираност и търпение. Но въпросът остава: ще ни намерите ли в спортна зала или йога студио около Благоевград след това? Или предпочитате да завете Луната и Кико на разходка?