Техники за релаксация: Липсващото парче от пъзела в рутината ти за здраве и благополучие

Техники за релаксация: Липсващото парче от пъзела в рутината ти за здраве и благополучие
Иванка Балканска / дек, 18 2023 / Здраве и Красота

Значението на релаксацията в забързания ни живот

В днешно време живеем в ераглющо бързо пасажи. Сякаш 24 часа в денонощието не са достатъчни за всичко, което искаме да постигнем, а стресът е постоянен спътник в ежедневието ни. В този хаос често забравяме за нещо изключително важно - нуждата ни от релаксация. Изследвания показват, че умишленото намаляване на стреса чрез различни техники на релаксация може да има положителен ефект не само върху психическото, но и върху физическото ни здраве. Проучванията говорят - релаксацията е не просто време за почивка, тя е критична за поддържането на добро здравословно състояние.

Ако си представим живота като пъзел, релаксацията често остава неонагледен парченце в кутията сред другите дейности на нашето ежедневие. Ето защо днес ще си говорим точно за това - как да намерим и впишем тази липсваща частица в рутината си за по-добра жизненост и благополучие. Давам си сметка, че това не винаги е лесно, особено като се поддържа кариера, семейство и социален живот, тъкмо както аз се стремя да балансирам между работата ми като блогър, времето, което прекарвам с Валентин и нашата дъщеря Боряна, и социалните ми ангажименти тук във Варна.

Чувствайте телата си: медитация и дихателни упражнения

Когато става въпрос за релаксация, забелязала съм, че много от нас първо си представят медитацията. И не случайно – медитацията е мощно средство за намиране на вътрешен мир и хармония. Когато медитирам, чувствам, че свързвам съзнанието си с тялото и успявам да изоставя напрежението от ежедневието. Опитайте се да отделите няколко минути на ден за тази практика, и ще забележите, как постепенно, стресът и тревогите се разтапят сякаш са восъчни фигури в пламъка на вашата осъзнатост.

Дихателните упражнения са друг невероятен инструмент за релаксация. Всъщност, дишането е толкова фундаментално, че често забравяме колко е важно да се научим да дишаме правилно и съзнателно. Дълбокото дишане активира парасимпатичната ви нервна система, което ви помага да се успокоите и да намалите стреса. Сложно звучи, нали? Но всъщност е толкова просто, че дори моята петгодишна Боряна го прави. Само си представете: изправяте се, затваряйте очи, и поемайте бавен и дълбок дъх, задържате за секунда, и издишайте с равен темп. Повтаряйте и ще усетите разликата.

Изкуството на 'Нямам планове' или пасивната релаксация

Има нещо вълшебно в дните, в които нямаме планове, нали? Времето, което прекарваме просто като 'бъдем', може да бъде толкова оздравително. Напоследък с Валентин решихме да си вземем 'ничии' дни - дни в които дигиталните устройства са изключени и нямаме никакви задължения. Това е форма на пасивна релаксация, в която позволяваме на ума и тялото си да се разтоварят без да се стремим към каквато и да било продуктивност. И не знаете каква наслада е да се полежи на дивана без чувството за вина, или да се поразходите безцелно навън, наблюдавайки природата около вас.

Пасивната релаксация не изисква усилия – тя е просто да позволите на момента да ви прегърне. И да, това е изкуство, което се учи с времето. В началото може да се окаже странно – сякаш нещо липсва, или имате чувството, че 'губите време'. Но в действителност това е време, спечелено за вашия мир и спокойствие. Искам да ви насърча да опитате – можете ли да прекарате половин ден или дори цял ден без план? Открийте го и може би ще откриете частица от себе си, която е била забравена в задачите и отговорностите на ежедневието.

Активната релаксация и значението на хобитата

От друга страна, релаксацията може да бъде и активна – чрез занимания, които обичаме и ни зареждат с енергия. За мен, писането на блог постове е точно такова хоби. Когато пиша, излязла на терасата и гледам как слънцето потапя своите лъчи в морето, чувствам как се отварям за креативността и сякаш светът около мен спира. За някои хора това би могло да бъде четенето на книга, за други - готвенето, рисуването, танците или даже градинарството.

Силен аргумент за активната релаксация е, че тя може да ни накара да се чувстваме по-живи и да изпитаме поток състояние - моменти, в които сме толкова потопени в дейността, че забравяме за времето и пространството. Този тип ангажимент с любимо хоби или дейност е като терапия за душата, която помага на ума да се освободи от стреса и да ни освежи за следващите задачи. Инвестицията на време в такива занимания може да се окаже една от най-ценните валути в съвременния свят.

Природата и нейните релаксиращи сили

Ходенето на разходки сред природата е друг способ, с който предпочитам да избягам от стреса на всекидневието. Не е тайна, че природата има изключителни лечебни сили. Когато сме сред зеленина и чист въздух, ставаме свидетели на красотата около нас, което автоматично ни кара да усетим благодарност и да се отпуснем. Във Варна имаме прекрасен морски парк, където лично аз обожавам да ходя на дълги, размишлителни разходки, мога часове да седя на пейка и да се взирам в безкрая на морското хоризонта и да слушам шума на вълните.

Има дори научно изследване, известно като "шинрин-йоку" или "баня в гората", което описва предимствата на времепрекарването сред дърветата. Японците са пионери в прилагането на тази техника за укрепване на здравето и намаляването на стреса. Техните изследвания показват, че прекарването на време в гората може да повиши имунната ви система, да намали кръвното налягане, да увеличи енергията и дори да подобри съня. Аз лично не трябва да съм в Япония, за да усетя тези благоприятни ефекти – достатъчно е просто да изляза и да разхождам кучето в най-близкия парк, за да се върна у дома освежена и спокойна.

Как да направим релаксацията част от нашата рутина

Да, всичко това звучи хубаво, но най-голямото предизвикателство е да направим релаксацията постоянна част от сивото ни. В началото може да е трудно да намерим този 'свещен' времеви прослов, особено с всички ангажименти, които имаме. Но е важно да си дадем сметка, че релаксацията е инвестиция в нас самите, в нашето благосъстояние и продуктивност. Тя не е лукс, а необходимост.

Подходът ми е да правя малки промени, постепенно превръщайки релаксацията в неделима част от деня ми. Може да започнете със заделянето на 10 минути сутрин или вечер за медитация или дихателни упражнения. Или да си позволите 'ничии' дни веднъж месечно. Хобитата - нека да си позволяваме удоволствието от тях поне веднъж седмично. А разходките в природата – защо не ги превърнем в семейна традиция всяка неделя?

Открийте това, което ви кара да се чувствате д