Влиянието на природата върху психичното здраве

Влиянието на природата върху психичното здраве
Станислав Димитров / ное, 23 2023 / Психология и ментално здраве

Въздействието на природата върху психическото здраве

За мен, Станислав, е известно, че природата предлага много благоприятни възможности за подобряване на нашето психическо здраве. Докато водя своята германска овчарка Макс на разходка из парка в нашия град Варна, често откривам как тези натрупани страхове и тревоги от ежедневието просто се разтварят, оставяйки ме в мирен и удовлетворен статус.

Влияние на природата върху психическото благополучие

Влиянието на природата върху психическото ни здраве е в крайна сметка огромно. Представете си как се чувствате, когато стоите на връх на планина, гледайки на великолепния гледка пред вас. Вашата душа е възвишена, сърцето ви намира мир и всички ваши грижи и стресове изведнъж изчезват. За мен, това е една от най-въздействащите сили на природата.

Природата като оазис от спокойствие

Посещавайки природата, можем да преоткрием спокойствието и да се свържем със себе си по начин, които малко други активности ни позволяват. Лично аз научих това, когато международната ситуация стана напрегната и трябваше да прекарам повече време сам, за да поддържам нивото на стрес при контрол. Открих, че прекарването на време с Макс, моята германска овчарка, в красивите и спокойни локации из град Варна, значително подобри настроението ми.

Упражнения в природата за здравословен живот

Природата може да бъде отлично място за упражнения и поддържане на здоров начин на живот. Самите физически упражнения имат положително въздействие върху нашето психическо здраве, а когато се комбинират с допълнителните облекчаващи стресовете ползи на природата, резултатът може да бъде революционен!

Негативите на изолация от природата

Знаете ли, че прекарването на прекалено много време в затворено може да бъде вредно за вашето психическо здраве? Помислете за това. Когато сте затворени в къщи или офиса през целия ден, вашата душа може лесно да се усети потушена и изчерпана. В тези случаи, излет до природата често може да е току-що това, което ви трябва!

Залагане на природата в ежедневния ни живот

Ясно е, че нуждаем се от повече природа в ежедневните си животи. Това ли не е основна причина, защо Макс и аз провеждаме разходките си във викендите в парка, вместо да се съсредоточаваме върху уроците от училище или работата?

Как природата помага на психическото ни здраве

Факт е, че има много научни доказателства за ползите от природата върху психическото ни здраве. Тези облекчаващи фактори, включително намаляването на нивата на стрес, подобряването на настроението, увеличаването на концентрацията и по-доброто сънят, всички те са винаги там за нас, когато се нуждаем от тях. И нихршето е, че не е необходимо да празним портфейла си в рамките на този процес!