Защо здравето на червата трябва да бъде вашият главен приоритет за здраве

Защо здравето на червата трябва да бъде вашият главен приоритет за здраве
Десислава Павлова / окт, 23 2023 / Здраве и Благополучие

Почему здравето на червата трябва да е ваш приоритет

Е, спрях се днес, седнах на дивана до Кико, папагалът ми, с чаша пресен зелен чай и реших да се разпиша относно тема, която е все по-важна - здравето на нашия черен дроб. Нече Махатма Ганди е казал: "Здравето зависи от здравата черва". И въпреки че не мога да потвърдя дали той наистина е казал това, съвременната наука определено се съгласява с тези думи. Здравето на червата играе водеща роля в цялостното ни здраве!

Горещината на черния дроб

Сега, след като сме си поставили приоритета, нека да се потопим още по-дълбоко. Проверете това: във вашия черен дроб можността е толкова голяма, колкото след три чаши ракия. Колко всичко може да се случи в това пространство? Не, не ме интересува размера на вашия черен дроб, а колко бактерии има в него. Други интересни данни, ежедневно милиарди бактерии стремят да ви нападнат, но правилната бактериална баланс в черния ви дроб кърти техния коварен план. Хей, тези са сериозни неща и за това трябва да се погрижим както за здравето на червата си, така и за котката Луна, пазачката на дома ни.

Връзката между черния дроб и имунната система

Известно ли ви е, че около 70% от имунната система е базирана в черния дроб? Да, това е правилно. Имунната ни система е като незаменим герой в несъстоятелност, който винаги е дежурен за да вищи неприятели. Той винаги е наготове да реагира на определени бактерии и вируси. Имунната система е необходима ни повече от всякога, а ако не сте си поддържали здравето на червата, модерните научни изследвания предполагат, че може би е време да започнете.

Защо да инвестираме в здравето на червата

За да нагладим червата ни (не буквално, разбира се), некта да сложим някои неща в перспектива. Около 90% от серотонина - хормона на щастието - се произвежда в черния дроб. Така че ако искате да се чувствате добре и по-щастливи през деня, може да искате да вложите някакво време и ресурси в оптимизирането на здравето на червата.

Съвети за подобряване на здравето на червата

Ето и няколко съвета, които съм се научил през годините (четейки много и експериментирайки осведомено) по отношение на поддържането и подобряването на здравето на червата. Но преди да започнем, бих искал да спомена, че това нищо не заменя медицинския съвет или лечение. Това са само предложения, а не крайни рецепти.

  • Избягвайте преработените храни и добавките: Тези продукти могат да причинят разрушение в бактериалния баланс на черния дроб, като позволяват нежелани бактерии да се преобладават.
  • Консумацията на ферментирани продукти: Тези любимици на домашните готвачи не само са вкусни, но също така са пълни с пробиотици - добри бактерии, които помагат да се поддържа балансът в черния дроб.
  • Пиенето на достатъчно вода: Водата е от ключово значение за всеобхватното здраве и има способността да ''изплакне'' черния дроб, поддържайки така баланса на бактериите в него.
  • Минимизиране на стреса: Стресът може да увреди здравето на червата, тъй като той променя баланса на бактериите. По-умерената животна среда, която включва йога, медитация или просто няколкосекундови дишания, може да помогне значително.

Може би сте пропуснали някои от тези факти и съвети за здравето на черния дроб, но това е така важно за цялостното ви здраве и благополучие. Помислете за това, възможно ли е да имате пълна работа, ако не сте във форма? Има ли смисъл да се заяждаме във външния свят, ако вътрешният ни свят е в хаос? На то място - опитайте се да поддържате стабилен черен дроб и уверен съм, че ще забележите огромна разлика във вашия живот.

Както винаги, забавният ми папагал Кико и домашния герой котката Луна са тук, готови да ми помагат, докато аз продължавам да ви държа информирани за здравето на черния дроб и както видите, отнемам си времето да ги храня и обгрижвам добре, така както се грижа за моя черен дроб. Тук ви пожелавам да сте здрави и да осъзнаете колко е важно здравето на черните ни дроб. Към следващия път, щастливо черен дроб гриже!