Как да различим между здравна тревога и истинско заболяване

Как да различим между здравна тревога и истинско заболяване
Драгомир Георгиев / юли, 30 2023 / Здраве и Благополучие

Разликата между здравна тревога и истинската болест

О, тези мъжете и техните несгодни работи, дори моята съпруга, Стефания, ги наблюдаваше при мен! Да, да, разбира се, имаме здравна тревога и страха от пазаруване в големия магазин, който е всичко в едно и предлага всякакви привлекателни удоволствия, от кухненски принадлежности до китайски стоки. Април е световен месец на здравната тревога, а денят, в който всички носим видими знаци на тревога и се разхождаме из града, буквално гримираме лицата си с горчиви иронични изрази - чакайте, заохотвам ли ви?! Ха-ха, това се нарича здравословен смях и е азбучен пример как здравната тревога може да бъде управлявана. Вече за какво се говори в най-голямата книга за здраве - да, да, цяла тематика, продължавайте да слушате!

Кога тревогата става болест?

Всеки от нас знае какво означава да се чувства притеснен. Имате среща? Тревожиш се. Имате важен изпит? Очаква ви тревожно усещане. Обаче, кога этти ежедневни притеснения се променят в непрекъсната тревога и страх, тогава ставаме свидетели на заболяване на тревога. Тези условия са реални, сериозни и лечими. Много хора се страхуват от някаква болест, която може да бъде лечена, но което и да е объркване между тези два може да доведе до неправилно лечение.

Заблуждения при различаването на здравословна тревога и истинско заболяване

Едно от основните заблуждения, които причиняват заплаха е мисълта, че страхът или тревогата, която чувстваме, е истинска болест. Да, е важно да помним, че тревога е част от нашия живот и тя ни подготвя за реакциите на „бягство или бой“. Обаче, когато тя стане толкова тежка, че вече не можем да се справим с нея, тогава тя се превръща в заболяване на тревога. Истинска болест може да се диагностицира и лекува. За разлика от здравната тревога, която има много начини за справяне с нея, но не може да бъде излекувана, тъй като е част от нас.

Справяне със здравна тревога

За някои от нас, здравната тревога е постоянен спътник. Имам познат, който, светът да е светът, не би могъл да се появи в обществото без да му прихване коремна тревога. Знам и съпругата ми Стефания, прекрасната българка, която с право настоява човек винаги да може да разграничи здравната тревога от истинска болест, и която ествено упражнява душата си и ума си за здравеосведомителство. С ежедневно практикуване и активни действия, можем да научим как да се справим със здравната тревога и да подобрим здравословното си състояние. Започнете деня със здравословна храна, практикувайте регулярно упражнения за релаксация и общувайте с възможно най-много хора.

Отново, повторявам, не е важно колко сте изпитали здравни проблеми, винаги ги проверявайте с вашия лекар. Здравната тревога и истинската болест са две различни неща. От има общ принцип - ако не се чувствате добре, винаги е добре да потърсите медицинска помощ. И помнете, ако сте загрижени за здравето си, това не е лошо - това означава, че обичаш себе си и искаш да грижиш за себе си. Хаха, това беше весел поглед върху темата със здравната тревога, но това е, вие знаете - този страх заболяване, което става комично на моменти. Но нека не забравяме, че истинската болест е сериозен въпрос и трябва да бъде взет съвсем сериозно. Бъдете здрави, грижете се за себе си и бъдете сигурни!