Тревожност за здравето: Как да се справим по време на пандемия

Тревожност за здравето: Как да се справим по време на пандемия
Ивана Немска / ное, 9 2023 / Психология и самопомощ

Разбираем грижите за здравето: Как да се справим в пандемия?

Не мога да си спомня време, когато да не съм се тревожила излишно за здравето си. Сложните времена, в които живеем, го правят това още по-трудно. За мен здравето се превръща в постоянен източник на тревога, особено във времена на пандемия. И през тоя дълъг период виждам, че много хора като мен се борят със същите изпитания. Нека тогава да разгледаме някои начини, по които можем да се справим с тревогата за здравето в тази пандемия.

Разбиране на тревогата за здраве

За да можем да се борим с нещо, първо трябва да го разберем. Тревогата около здравето е основана на страха от болест или болка. Тя е свързана с неприятни вътрешни ощущения, които често се оценяват като заплаха за живота или здравето. В първите няколко изречения, написани по тази тема, Ипократ в Педиатрия пише: "Всяка болка и всяко усещане за болка се смятат за болка, дори ако това не е болка."

Оценяване на опасността

Тревогата за здравето се развива от несигурността. Често се страхуваме от неизвестното. Има два начина да управляваме тези страхове - да ги избегнем целиком или да ги срещнем по начина на приемане на рисковете. Когато става въпрос за управление на риска, трябва да помним, че всекидневният ни живот е пълен с тях.

Методи за справяне

Научих тяжките уроци, че трябва да потискаме тревогата и болката, и до голяма степен успях. Има много стратегии, които помагат за намаляване на тревогата, сред които медитация, дихателни упражнения, йога, говорене с приятел или семейството. Да, важно е да се окаже себе си подкрепа. В своята практика, ползвам много подходи, който е успешен и ефективен за мен.

Научете как да разбирате тялото си

Важно е да се опитаме да установим свързване с тялото си и да го познаваме, а не просто да се страхуваме от него. Много е важно да можем да различаваме страха от болката от самата болка. За това е от съществено значение да се научим как да "слушаме" тялото си. Да изследваме усещанията си, какви са те, где се появяват в тялото. Да почувстваме своите отзиви на стреса и да ги признаем като такива, без да паникьосваме.

Силата на позитивното мислене

Благодетелите на позитивното мислене са доказани. Негативните мисли и оценки изваждат от нищо и подхранват тревогата. А вие знаете ли какво? С възрастта, станах по-съзнателна и научих как да променя отношението си към тялото си, усещанията ми и болката. Не се връщайте към негативното мислене, защото е значителен източник на тревога.

Съжителствайте с вашия страх

Нека да се изправим пред факта, че ние всички бихме искали да избегнем болката. Има ли някой, който би искал да боледува или да страда? Не съм срещала такъв човек. Но истината е, че трябва да се съобразим с определени неизбежни аспекти на съществуването. Помирение и приемане на това е първата крачка към справяне с тревогата около болест. Запомнете, че то е част от всеки човешки опит и е част от всеки човешки живот.

Моето любимо домашно животно, моята котка Бела, винаги помага с особените си способности за релаксация и намаляване на стреса. Взимайки пример от нея, аз изучавам как да се справям с тревогата, който ми създава моят страх от болка и болест.

И така, нека се справим с това заедно - намерим начини да се справим с тревогата за здравето в тези трудни времена. Защото всеки от нас заслужава да бъде здрав и щастлив.