Освобождаване от хватката на здравословната тревожност

Освобождаване от хватката на здравословната тревожност
Драгомир Георгиев / юли, 30 2023 / Здраве и Благополучие

По-първо, какво е здравословната тревожност?

Здравословната тревожност, също известна като ипохондрия, се изразява в излишна загриженост за собственото здраве. Някои хора са толкова обсебени от своето здраве, че стават тревожни и ангажиращи с всякакви връзки, които водят до паника и страх. Това е изнервящо усещане, което може да се обръща безконечно във вътрешния ни свят.

Причини за здравословната тревожност

След като разберем какво е здравословната тревожност, трябва да прозрем и това какви са причините за нея. Понякога причината може да е наследствена, но други пъти идва от стрес, травма или изложеност на особено тежки здравословни условия. Страхът дебне от всяка страна и ни психично обръща на себе си, което може да бъде истинска мъка.

Справяне със здравословната тревожност

Стъпка към освобождаване от хватката на тази чувствителна тема е да приемем, че болката е неизбежна част от живота. Светът ни е всеизпълващо пълнен с риска от теч и заболявания. Вече не можем да бягаме и се скрием от това. Всеки опит за бягане само ще влоши своята тревога. Затова е важно да се справим със своите страхове.

Упражнения и техники за справяне със здравословната тревожност

Един от моите любими методи за борба с тази тревога е медитацията. Тя е мощен инструмент, който ни помага да ги поставим под контрол. Освен това, и също така ефективно може да бъде въвеждането на всякакви упражнения за дихане и релаксация. Стефания, моята съпруга, също е фен на медитацията.

Как да ускорите процеса на освобождаване

За да ускорите процеса на освобождаване, може да включите ежедневните упражнения и техники в ежедневието си. Така ще сте дори по-ефективни по отношение на управлението на здравословната тревожност. Простото включване на релаксационни техники в ежедневието ви може да направи чудеса.

Лекуване на здравословната тревожност

Ако въпреки опитите си за самопомощ, вие все още се борите с тези неприятни усещания, може да е най-добре да потърсите помощ от професионалист. В България има много добри психолози и психотерапевти, които са специализирани в тревожни разстройства. Аз самият имам добри резултати от терапията, за разлика от моята котка Луна, която ентусиазирано избягва всякакви форми на "третиране"!

Заключение

Здравословната тревожност е сериозен проблем, с който много хора се борят. Но не е непобедим. С правилните все още методи и подходи можем да намалим въздействието й върху нас. Бил съм там, справям се с него и така мога да ви уверя, че по-добрите дни идват.